Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormányközi tárgyalásokon múlik a CEU jövője a miniszterelnök szerint - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Többnapos sztrájkot hirdettek a BKV-s szakszervezetek. Támogatja Magyarország az Iszlám Állam elleni NATO fellépés erősítéséről szóló amerikai javaslatot.

Az amerikai-magyar kormányközi tárgyalásokon múlik a Közép-európai Egyetem jövője - jelentette ki a Kossuth Rádióban a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte: az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, hogy több külföldi egyetem, köztük a CEU is szabálytalanul működik. A Közép-európai Egyetem visszautasította a kormányfő kijelentéseit, a washingtoni külügyminisztérium pedig arra kéri a magyar kormányt: ne hozzon olyan döntést, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem működését. A Magyar Rektori Konferencia a felsőoktatási kerekasztal összehívását kezdeményezte a tervezett törvénymódosítás miatt.

Sztrájkot hirdetett a BKV-nál április harmadik és negyedik hetére a munkavállalók 80 százalékát képviselő két érdekképviselet, miután nem közeledtek az álláspontok a bérrendezésről a munkáltatóval. A BKV úgy reagált: mindent elkövet annak érdekében, hogy a szükséges források rendelkezésére álljanak, a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat ezért a kormányhoz fordult.

Az óbudai polgármester szerint a jogszabályoknak megfelelően bírságolt eddig a 3. kerületi közterület-felügyelet a kamerák felvételei alapján. Bús Balázs az InfoRádiónak elmondta: törvény határozza meg, hogy a felelősséget milyen esetben kell a jármű üzembentartójának viselnie, ide tartozik a kötelező haladási irány is. Tarlós István főpolgármester korábban kifogásolta a közterület-felügyelet munkatársainak eljárását.

Elkészítette az uniós tagországok pénzügypolitikájának értékelését az Európai Bizottság. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte: 2016-ban a magyar államháztartási hiány 1,7 százalék volt, az államadósság pedig tovább csökkent, és a tavalyi év végén a GDP 74,1 százalékát tette ki, ami megegyezik a tárca várakozásaival.

Támogatja Magyarország az Iszlám Állam elleni NATO fellépés erősítéséről szóló amerikai javaslatot. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a szövetség tagországainak miniszteri tanácskozásán azt mondta: Magyarország 2024-ig eléri majd a védelmi ráfordítások GDP arányos 2 százalékos szintjét.

Kifogásolják környezetvédő szervezetek a telephely-engedély kiadását a paksi bővítéshez. Ismét hangsúlyozták, hogy Magyarország számára nem az atomerőmű-bővítés jelenti a jövőt. Az Országos Atomenergia Hivatal csütörtökön adta ki Paks II telephelyengedélyét.

Új intézkedésekkel bővül idén a digitális átalakítás programja - mondta a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás egy szakmai fórumon kijelentette: a kormány tervei szerint még az idén elkezdődhet a vállalkozások digitális felkészültségének felmérése. Fontos fejlesztési területnek nevezte az agráriumot is.

A kortárs német képzőművészet egyik legismertebb alkotója, Georg Baselitz kiállításával nyílt meg a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál a Magyar Nemzeti Galériában. A programsorozat április 23-ig 40 helyszínen több mint 150 koncerttel, kiállítással, színházi és táncelőadással várja a közönséget.

Befejeződött a röszkei és a tompai tranzitzóna bővítése - közölte a Belügyminisztérium. A tranzitzóna Szerbia felé bármikor elhagyható.

Egységesen lép fel a brit kilépésről szóló tárgyalásokon az Európai Unió - jelentette ki az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk a kiválási tárgyalásokról a tagállamoknak szóló iránymutatásban hangsúlyozta: az Egyesült Királyság nem tárgyalhat külön, és nem is köthet alkut az országokkal.