eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György
„Semmilyen körülmények között nem zár be a CEU”

„Semmilyen körülmények között nem zár be a CEU”

Semmilyen körülmények között nem zárják be a Közép-európai Egyetemet, az intézmény minden eszközzel küzdeni fog a tervezett módosítás ellen – közölte a CEU rektora.

Ezzel Michael Ignatieff Palkovics László oktatási államtitkár azon bejelentésére reagált, ami szerint a jövőben csak akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Az oktatási államtitkár közölte: az Oktatási Hivatal vizsgálatának eredményei szerint több felsőoktatási intézmény szabálytalanul működik Magyarországon. Palkovics László hozzátette: minden intézménynek meg kell felelnie a hatályos magyar törvényeknek.

A magyar kormány által benyújtott felsőoktatási törvénymódosítás diszkriminatív, 

valamint támadás a Közép-európai Egyetemmel szemben, továbbá a felsőoktatási szabadság kárára válik egész Európában és károsítja a magyar-amerikai kapcsolatokat is – jelentette ki Michael Ignatieff, a CEU rektora Palkovics László bejelentésére reagálva.

"Ez az egyetem nem fog semmilyen körülmények között bezárni, a tudományos programok folytatódnak”

 – tette hozzá az intézmény rektora, majd rámutatott, hogy a Közép-európai Egyetem minden magyar jogszabálynak megfelelt és megfelel, a tervezet ellen pedig minden lehetséges eszközzel küzdeni fognak.

„Semmilyen körülmények között nem zár be a CEU”

Michael Ignatieff úgy látta, hogy vissza kell vonni a törvényjavaslatot, és más megoldást kell találni. Jelezte, hogy készek a párbeszédre a kormánnyal, ugyanakkor szerintük a javaslat benyújtásával "megtört" a bizalom. Nem szeretnék növelni a feszültséget, de visszavonulót sem fognak fújni – jelentette ki a rektor.

Enyedi Zsolt, az egyetem professzora sorba vette a tervezet pontjait amelyekről megállapította, hogy mind súlyosan érintené az intézményt, arról pedig, hogy kormányközi szerződéshez kötnék egy külföldi egyetem működését, úgy vélte, hogy politikai döntéshez kötnék egy-egy felsőoktatási intézmény létét, ami a magyar felsőoktatás izolációjához vezetne – tette hozzá.

„Egy normális, demokratikus államban, ha a kormány egy törvényjavaslatot tervez egy adott intézménnyel kapcsolatban, akkor felveszi a kapcsolatot, beavatja gondolkodásába és terveibe az illetékeseket.

Mi egy hónapja kaptunk fülest arról, hogy egy ilyen törvényt akarnak alkotni. Kerestük a lehetőséget, hogy ezt megerősítsék, és egyeztessünk róla. Ami tehát igazán meglepett, hogy velünk nem tárgyaltak előtte” - mondta a hvg.hu-nak Michael Ignatieff.

„Ha a törvény átmegy, akkor sincs vége. Komoly kérdések vannak a törvény alkotmányosságát illetően.

Emelni fogjuk a tétet, ehhez begyűjtjük az összes hazai és nemzetközi támogatást.

A törvényes kereteket be fogjuk tartani” - tette hozzá az egyetem elnöke.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×