eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hivatalosan is elindult az Egyesült Királyság uniós kilépéséhez vezető folyamat - a nap hírei

A kormány szerint nem indokolt a felsőoktatási törvénymódosító javaslat visszavonása. A kormány kész segíteni az Opel magyarországi tevékenységének folytatását – közölte a külgazdasági- és külügyminiszter.

A kormány nem látja indokoltnak a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működésének jövőbeni feltételeit szabályozó törvénymódosító javaslat visszavonását. Az oktatási államtitkár a Közép-európai Egyetem elnök-rektorával folytatott tárgyalás után közölte: a kabinet kész nemzetközi megállapodást kötni az Egyesült Államok vagy New York állam kormányával a CEU és a többi érintett amerikai intézmény működésének rendezése érdekében. Palkovics László hangsúlyozta a külföldi egyetemek Magyarországi működésében számos szabálytalanságra derült fény. Michael Ignatieff szerint a tervezett felsőoktatási törvénymódosítás súlyosan sérti az egyetem érdekeit. Megerősítette, hogy a CEU jövőjét Budapesten képzeli el.

Hivatalosan elindult az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamat, miután az Európai Tanács elnöke megkapta a kilépési tárgyalások megkezdését kezdeményező értesítést a brit kormánytól. Theresa May brit kormányfő a londoni alsóházban kijelentette: országa csak az unió intézményrendszeréből lép ki, de Európát soha nem hagyja el. A brit tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: egyelőre semmi nem változott az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamat megindításával, mivel a kilépés pillanatáig érvényesek maradnak a szigetország szerződéses jogai és kötelezettségei.

A magyar kormány feladatának és felelősségének nevezte a külgazdasági és külügyminiszter, hogy minden feltételt biztosítson az Opel új tulajdonosának a magyarországi tevékenység bővítéséhez és fejlesztéséhez. Szijjártó Péter Szentgotthárdon, az Opel-gyártás megkezdésének 25. évfordulóján tartott ünnepségen hangsúlyozta: több kormánydöntés is született, amely a francia PSA-csoport számára vonzóvá teheti az üzem fejlesztését. Karl-Thomas Neumann, az Opel-Vauxhall elnök-vezérigazgatója új lehetőségként értékelte a PSA és a német cég egyesülését.

A baloldali pártok számára 1 millió választópolgár megnyerése a tét a 2018-as választásokon - jelentette ki az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Botka László az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a baloldali pártoknak össze kell fogniuk, közös listát kell állítaniuk, és ki kell választaniuk azokat az egyéni képviselő-jelölteket, akik a legtöbb szavazatot képesek megszerezni. A szocialista politikus szerint egy igazságos politikát hirdető, demokratikus alternatívára van szükség Magyarországon.

Mégsem tartja meg péntekre tervezett demonstrációját az MVM-csoportnál működő szakszervezet, miután a rendkívüli egyeztetésen a munkáltató a korábbi 3 évre szóló 17 százalékos javaslatát 10 százalékkal megemelte. Ezt az MVM Magyar Villamos Művek Dolgozóinak Szakszervezeti elnöke erősítette meg az InfoRádióban. Gál Rezső hangsúlyozta: az MVM igazgatósága és az érdekképviseletek még ezen a héten aláírják a megállapodást. Hozzátette: a béremelést januárig visszamenőleg kapják majd meg a dolgozók. Korábban az MVM csoporton belül működő Szakszervezeti Szövetség a többi állami vállalathoz hasonlóan 3 év alatt 30 százalékos béremelést kért a csoport dolgozóinak is.

Megkezdte a költözést a Sportkórház. Az intézmény szeptembertől a 11. kerületben, a Semmelweis Egyetem volt Ortopédiai Klinikáján működik majd. Az InfoRádió úgy tudja: a korábbi tervekkel ellentétben a Karolina úti helyszín nem átmeneti, hanem a végleges lehet. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta: az ingatlan korszerűsítésére, az országos hatáskörű intézet bővítésére tíz milliárd forintot különített el a kormány.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint a közterület-felügyelet kamerái alapján nem lehet az objektív felelősség jegyében bírságolni. Az ORFK közölte: bár a kameraképek bizonyítási eszközként felhasználhatók, de a berendezések nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek, így a járművezető személye ezek alapján nem megállapítható, az üzembentartóval szemben pedig nem lehet szankciót alkalmazni.

Kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon, és ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette - jelentette ki a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor elmondta: mintegy 100 termék elemzése nyomán kiderült, hogy a multik nagy arányban gyártanak silányabb termékeket Magyarországra. Aggasztónak nevezte, hogy a megvizsgált tételek 70 százalékánál kisebb-nagyobb minőségi eltérés volt tapasztalható a Nyugat-Európában forgalmazott termékekhez képest. Sok termék esetében már az érzékszervi különbségek is azonnal észrevehetőek.

Több amerikai szövetségi állam, a többi között Kalifornia és New York, illetve számos város elutasította Donald Trump elnöki rendeletét, amellyel eltörölte elődje klímavédelmi intézkedéseit. Energetikai szakértők és környezetvédelmi szakemberek, köztük a Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista Al Gore volt demokrata alelnök is elhibázottnak minősítette a rendeletet. A dokumentum feloldotta a globális felmelegedés egyik kiváltójának tartott üvegházhatású gázok kibocsátásának felső határát, szabad utat ad a szénbányászatnak és a hidraulikus technikával történő olajkitermelésnek is. A döntés miatt korábban sajnálatát fejezte ki az Európai Unió energiaügyi biztosa is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×