eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Amerika védelmébe vette a CEU-t

Amerika védelmébe vette a CEU-t

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is megszólalt a Közép-Európai Egyetemet (CEU) érintő szigorítási javaslat ügyében.

David Kostelancik, az USA magyarországi nagykövetségét vezető ügyvivő közleményt adott ki:

"Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten.

A Közép-Európai Egyetem (Central European University) az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és magyarok ezreit oktatta és alkalmazta. Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben.

Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban.

Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét."

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden nyújtotta be a felsőoktatási törvény módosítását, amely engedélyhez kötné a külföldi egyetemek hazai működését. Palkovics László oktatási államtitkár a tervekről szerdán kifejtette: a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

A javaslat ellehetetlenítené a CEU-t. Az eddigi szabályozás szerint ugyanis elég volt, hogy a külföldi egyetem "a származási országában államilag elismert felsőoktatási intézmény" legyen, de a most benyújtott verzióban megkövetelnék, hogy ténylegesen felsőoktatási képzést is nyújtson a székhelye szerinti országban. Ennek a Soros Györgyhöz köthető intézmény nem felel meg – írta a 444.hu.

A kialakult helyzetről Palkovics László elmondta: az egyetem rektorával szerda este ülnek le tárgyalni és áttekinteni a helyzetet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×