eur:
393.28
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Megunták a huzavonát, Orbán elé kerül a probléma

Nem várnak tovább a főpolgármesterre a szakszervezetek, közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnöktől kérnek forrást az önkormányzati dolgozók béremelésére - mondta az InfoRádiónak az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Nemes Gábor elmondta, hogy levelet küldenek a kormányfőnek.

„Hétfőn délelőtt megy el a levél és a Magyar Szakszervezeti Szövetség segítségét kérjük, hiszen nemcsak rólunk van szó, hanem az önkormányzatoknál és az önkormányzati tulajdonú cégeknél dolgozók esetén is meg kell felelni a tavalyi kormányrendeletben szereplő minimálbér- és a garantált bérminimum emelésnek.”

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke hozzátette, az ebből eredő bérfeszültségeket is kezelni kell. Az állami tulajdonú cégek dolgozó hamarosan megkapják a három évre elosztott, 30 százalékos bérfejlesztést. Ezt az önkormányzat területén dolgozóknak is biztosítani kellene – tette hozzá Nemes Gábor.

„Nem csak a BKV-sokról van szó, egy szakszervezet nem lehet diszkriminatív, egységes elvek mentén képviseli azt, hogy a dolgozóknak megfelelő munkakörülményeket és megfelelő juttatást biztosítani kell.”

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke hangsúlyozta a miniszterelnöktől azoknak a forrásoknak a biztosítását várja, ami lehetővé teszi a 30 százalékos, három évre szóló bérfejlesztést. Ezeknél a cégeknél komoly problémák, lemaradások is vannak, ezért a munkakörülmények javítása is szükséges.

„A munkaerőhiány jellemzővé vált.”

Nemes Gábor hozzátette, információik szerint a BKV vezetése kiszámolta, 34 milliárd forintra lenne szükség az állami cégeknél végrehajtott bérfejlesztéssel azonos mértékű béremeléshez.

„Amennyiben megkerülhetetlen a sztrájk, nem tudunk megállapodni, az Egységes Közlekedési Szakszervezet igazodni fog ehhez és aktív szereplője lesz az akciónak.”

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta, az a bécsi szakszervezeti felajánlás, amely szerint nyelvtanfolyammal is segítik az Ausztriában munkát vállaló buszvezetőket, olyan előrehaladott állapotban van, hogy csütörtökön tárgyalnak is róla.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×