eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ombudsmanja lehet az ELTÉ-nek

A tisztséget betöltő szakember januártól állhat munkába, és olyan ügyeket vizsgálhat ki, amelyek az intézményben dolgozók vagy tanulók méltóságához való jogát sértik - mondta el az InfoRádióban Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori biztosa.

A felsőoktatási intézmény MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a közelmúltban az Eötvös Loránd Tudományegyetem is szembesült azzal, hogy a megszokott intézményi struktúrák és eljárások sok esetben elégtelennek bizonyulnak ahhoz, hogy adekvát válaszokat kínáljanak a legsúlyosabb társadalmi kihívásokra, így a fokozott pszichés terhelésre, a szociális háttér bizonytalanságára, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésére, az előítéletességre, a szexizmusra és különböző erőszak-cselekményekre.

„Az egyetem méretéből is következően ez egy hierarchikus struktúra, ahol számos formalizált eljárásban működünk, amelyekben

időnként elvész a lényeg, az ügy.

Megpróbálunk egy olyan fórumot létrehozni, ahol közvetlen tud kapcsolatba kerülni az, akinek sérelme, panasza, észrevétele van és a megoldások is rugalmas keretben érkezhetnek. Lehet, hogy az ombudsman tud abban segíteni, hogy megfelelő ajánlást tegyen egy másik egyetemi szerv számára, vagy mediációval, közvetítéssel tud feloldani egy vitát” - mondta az InfoRádióban Pozsár-Szentmiklósy Zoltán.

A hallgatói ügyek rektori biztosa hozzátette, cél az, hogy az ombudsman járuljon hozzá az egyetemi polgárok hosszú távú szemléletformálásához. Mint mondta, a

fókuszban az egyetemi polgár, helyzete, viszonyai vannak.

„A kiindulópont az, hogy minden egyetemi polgár azonos méltósággal rendelkezik, azonos figyelemre és tiszteletre érdemes, amit meg is kell adni. Az ombudsman vizsgálódásának célpontjában azok a helyzetek vannak, amikor a polgár ebből a szempontból hátrányos helyzetbe kerül.

Pozsár-Szentmiklósy Zoltán kiemelte, egy megalázó, méltóságot sértő, hatalmi visszaéléses helyzetet általános szinten is jól tud kezelni az ombudsman. Ezen belül külön figyelmet fordít a szexizmusra, a nemi alapon történő különbségtételre, zaklatásra – tette hozzá az ELTE rektori biztosa.

"Fontos, hogy minden egyetemi polgár biztonságban érezze magát, hatékonyan tudjuk orvosolni az esetleges panaszokat, és ne adjunk teret semmiféle hatalmi visszaélésnek, a méltóság sérelmének, szexuális zaklatásnak vagy bármiféle erőszaknak" - fogalmazott Pozsár-Szentmiklósy Zoltán.

A hallgatói ügyek rektori biztosa hangsúlyozta: szeretnék elérhetővé tenni minden egyetemi polgár számára, hogy ha úgy érzi, bármilyen szempontból sérelem érte, akkor

legyen egy hely, ahová fordulhat, ami segítséget nyújt,

vagy továbbirányítja a megfelelő szakismerettel és beavatkozási lehetőséggel rendelkező fórumhoz.

Az ombudsman függetlenségről Pozsár-Szentmiklósy Zoltán elmondta, a működését a szakmai mércék határozzák meg. A speciális és komplex tudásával az ELTE értékei szerint kell folytatnia a tevékenységét.

Az egyetem és a karok vezetése nem utasíthatja,

a szakmai megoldási javaslatokat tennie – tette hozzá az egyetem rektori biztosa.

„A nyilvánosság teheti erőssé az ombudsmant,

ha rendszeresen nyilvánosságra hozza azokat az ügyeket, amelyekben eljárt, azokat a javaslatokat, amelyeket tett, a bizalom intézményi szinten tud erősödni a tevékenysége és az általa képviselt ügyek iránt is.”

A kezdeményezést támogatja Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is – áll a felsőoktatási intézmény közleményében.

Mint írják, az ELTE a 2015 júniusában elfogadott erőszak-megelőzési koncepciójában fogalmazta meg azokat a stratégiai lépéseket, amelyek hosszú távon az erőszak minden formáját határozottan elutasító, a nemek egyenlőségét valló, befogadó és toleráns egyetemi környezet kialakításához és fenntartásához vezetnek. A tervezési folyamat egyik fontos eleme volt 2016-ban az ELTE hallgatói körében, reprezentatív mintán lefolytatott kutatás, amely előítéletességgel, szexizmussal kapcsolatos attitűdöket és tapasztalatokat vizsgált és e jelenségek kontextusban történő értékelésének lehetőségét kínálja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×