eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Újabb fordulat: fontos kérdésben hátrál meg a kormány

Újabb fordulat: fontos kérdésben hátrál meg a kormány

Csendben kihátrálnak a kormánypártok Lázár János és Semjén Zsolt nagy vihart kavart javaslata mögül, amely tiltott önkényuralmi jelkép használatára hivatkozva akár kétéves börtönbüntetéssel fenyegetné a Heineken forgalmazóját – értesült a hvg.hu. A tervezetet még a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találták.

A hvg.hu szerint a javaslat egyik benyújtója, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn úgy tartotta meg Heineken-ellenes expozéját, hogy a Fidesz és a KDNP délelőtti frakcióülésén már elhangzott:

átgondolatlan volt és nem állja ki az alkotmányosság próbáját

a javaslat.

Kósa Lajos frakcióvezető az ülésen állítólag hosszan sorolta, hogy mi a baj a Lázár János és Semjén Zsolt javaslatával. Az egyik például, hogy a nemzetközi és uniós védjegyszabadalmi szabályok alapján bíróság előtt Magyarországnak nem lenne esélye a Heinekennel szemben. A frakció jogászai szerint a hazai Alkotmánybíróság és a nemzetközi bíróság előtt is védhetetlen a tervezet: mindkettő kimondta már korábban, hogy a vörös csillag puszta használata nem elegendő a büntethetőséghez, csak akkor szankcionálandó, ha a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás társul hozzá. 

A tervezet harmadik gyenge pontja, hogy kimondaná, hogy a kormány egyedi határozattal teljes vagy részleges felmentést adhat a tiltás alól, ha a kérelmező bizonyítja, hogy „az önkényuralmi jelkép használatához olyan különös méltánylást érdemlő magánérdeke fűződik, ami az önkényuralmi jelkép által érintett társadalmi csoport érzékenységét nem sérti”. Valamit ugyanis vagy szabad használni, vagy nem szabad: a bíróság előtt az biztosan nem állja meg a helyét, hogy van, akinek megengedi ugyanazon szimbólum használatát, valakit meg megbüntet miatta.

Elképzelhetetlen a lex Heineken visszavonása

- nyilatkozta az atv.hu-nak Lázár János miniszter. A másik előterjesztő, Semjén Zsolt a hvg.hu hírét azzal cáfolta: "Frászt!" A nemzetpolitikáért felelős miniszter szerint "erkölcsileg, politikailag és jogilag is helyes és védhető" a javaslatuk. Kósa Lajos sem kért tőlük kihátrálást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×