eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Orbán megismételte: Brüsszelt meg kell állítani!

Orbán megismételte: Brüsszelt meg kell állítani!

A magyar határon épülő második biztonsági kerítés, ha kell, a Törökország felől érkező legnagyobb tömegeket is feltartóztatja majd - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában azt mondta:

Brüsszel nemzeti hatásköröket akar elvenni a tagországoktól, ami veszély jelent egész Európára,

ezért változásra van szükség az uniós politikában.

Úgy vélte: e nélkül Európa hamarosan elveszíti gazdasági és politikai jelentőségét.

Számos területen vonna el a tervek szerint nemzeti hatásköröket, ezekről hamarosan nemzeti konzultációt indít a kormány.

"Számos ilyen téma van, én öt komolyabbat azonosítottam be: a rezsicsökkentés megvédése, a migráció, a Magyarországon politikai tevékenységet végző külföldi szervezetek átláthatóvá tétele, az adómegállapítás jogának kérdése és a munkahely-teremtési eszközeink megvédése."

Kitért arra is, hogy nem lehet rövid távú politikai érdekek miatt eltekinteni a határvédelemtől, ezért szerinte a kötelező kvóta alapú betelepítést mindenképpen meg kell akadályozni, a külföldi pénzből kitartott hálózatot átláthatóvá kell tenni, az adók, a bérek és a rezsi szabályozásának jogát pedig itthon kell tartani.

Hangsúlyozta: ebben csak magára számíthat Magyarország, ezért a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani.

Orbán Viktor elmondta, nemcsak az Európai Tanács elnökének újraválasztását megelőző vita miatt volt feszült az előző uniós csúcstalálkozó, hanem azért is, mert Európa jövője került az asztalra.

"Ha nem változtatunk, akkor az európai kontinens a világon elfoglalt gazdasági-politikai jelentőségét vagy annak egy tekintélyes részét rövid időn belül el fogja veszíteni, tehát a pálya, amin vagyunk rossz. Ezen kellene változtatni és az ilyesmi mindig feszült vitákat eredményez."

A második kerítés a legnagyobb tömegeket is feltartóztatja

A miniszterelnök szerint a magyar határon épülő második biztonsági kerítés a Törökország felől érkező legnagyobb tömegeket is feltartóztatja majd. 

Orbán Viktor azt mondta:

Ausztriában és Németországban nyugodtan alhatnak az emberek, mert
a magyarok megvédik Európa külső határait.

A kormányfő azután beszélt erről, hogy Törökország részlegesen felmondta az Európai Unióval kötött migrációs egyezményt.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: korábban is azt az álláspontot képviselte - ismerve a magyar történelmet -, hogy meg kell egyezni a törökökkel, de nem okos politika, ha kizárólag az ő kezükbe tesszük a biztonságunkat.

Az meg végképp nem okos politika, ha "a törökök kezébe tesszük le a biztonságunkat, és közben egyfolytában piszkáljuk, támadjuk, bíráljuk őket"

- jegyezte meg.

Ezért már korábban is azt mondta - idézte fel Orbán Viktor -, hogy a török megállapodással párhuzamossal gőzerővel építeni kell a kerítéseket.

Arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot menekültügyi szabályozása miatt, Orbán Viktor a következőképp reagált:

"Tehát mi vagyunk a törvénytisztelő ország, bennünket meszelnek el. Ez hogy fordulhat elő? És még ennek a nemzetközi szervezetnek kellene kifizetnünk a perköltséget és ennek a két szerencsétlen afrikai ( *helyesen bangladesi, vagyis dél-ázsiai - a szerk.) embernek három-hárommillió forintot. Azt sem tudjuk, hol vannak, kicsodák.

Az egész egy abszurd képtelenség, ami az embercsempészek, a brüsszeli bürokraták és a Magyarországon működő külföldi pénzből finanszírozott szervezetek összjátéka."

A kereskedelemben tervezett intézkedésekről csupán annyit mondott a kormányfő: nem dőlt még el, hogyan módosítják a szabályozást, konzultációt kezdtek az ágazat szereplőivel, hetekig tartó egyeztetésre lehet számítani – tette hozzá Orbán Viktor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×