eur:
393.4
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Ezért is megtörténhetnek a tragikus buszbalesetek

Ezért is megtörténhetnek a tragikus buszbalesetek

Az iskolai buszos kirándulások feltételeinek szigorításával egyetért a Magyar Alvástársaság - mondta a nemzeti konzultáció kérdéseivel összefüggésben a szervezet elnöke. Szakács Zoltán elmondta: az alvászavar miatt évente több buszbaleset történik, ezért szabályozni kell a szűrés módját.

Szakács Zoltán elmondta: éves szinten százas-kétszázas nagyságrendű azoknak a közúti baleseteknek a száma, amelyekért az alvászavar a felelős. Tavaly négy személyi sérüléssel járó buszbaleset történt.

„Aki alvási apnoéban szenved – vagyis akinek az alvását folyamatosan megszakítják a légzési problémák, a fuldoklás – sokkal jobban fenyegeti az elalvás veszélye az éjjeli periódusokban” - hangsúlyozta a Magyar Alvástársaság elnöke.

Ezért is megtörténhetnek a tragikus buszbalesetek

„Az alvási apnoéval kapcsolatban csak másfél éve vezették be a szabályozást. Ám a magyar szűrőrendszerben még nincs definiálva a szűrés módja. Csak gondolnia kell erre a betegségre a háziorvosnak, a foglalkozás-egészségügyi orvosnak, de hogy ezt hogyan teszi, milyen módon, ez most a saját szakmai megítélésére van bízva” - közölte Szakács Zoltán.

„Így el lehet titkolni, ha valaki alvási apnoéban szenved.

Ezért szeretnénk elérni azt, hogy ha bizonyos antropomorf jegyek megvannak – ha valaki férfi, 40-60 éves kor között van, magas vérnyomással kezelik, jelentős túlsúllyal küzd, esetleg a hálótársa észlelte a légzéskimaradását –, akkor azt kötelező legyen szűrni” - mondta a társaság elnöke.

A szakember kiemelte: nagyon fontos lenne, hogy a magyar törvényben

egyértelműen definiálva legyen, hogy ki az, akit szűrésre kell küldeni és ki az, akit nem.

„Ezért a nemzeti konzultáció minden kérdésével maximálisan egyetértek, és nagyon szeretném, ha a magyar társadalom ez irányban döntene” - jelentette ki a Magyar Alvástársaság elnöke.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×