eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Nincs kanyaró elleni oltóanyag, de ha lesz, akkor is horroráron

Nincs kanyaró elleni oltóanyag, de ha lesz, akkor is horroráron

Várhatóan csak a jövő hét elején lehet hozzájutni a készítményhez, és akkor is várhatóan 10 ezer forintnál drágább lesz, mivel nincs rá állami támogatás. Az orvosok szerint nincs ok pánikra - írta a dehir.hu.

Kovács Eszter háziorvos a Debrecen Televíziónak elmondta: egyelőre nincs hivatalos álláspont, hogy kiknek érdemes beadatni az oltóanyagot. Az 1989 után születtek teljesen védettek, mert két védőoltást is kaptak.

Akik 69 és 89 között jöttek világra, egy oltást kaptak – az ő védettségük bizonytalan.

A 69 előtt születtek nem kaptak védőoltást, de legnagyobb részük valószínűleg már átesett a kanyarón, így ők védettek. A háziorvos szerint mérlegelni kell, hogy kik a veszélyeztetettek.

Nincs kanyaró elleni oltóanyag, de ha lesz, akkor is horroráron

"Különösen az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettek, a határ közelében élők, illetve azok, akik kapcsolatba kerültek kanyarós betegekkel. Ám tömegesen rohanni a háziorvoshoz vagy a patikába oltásért jelen pillanatban nincs értelme, amíg hivatalos állásfoglalást ki nem adnak arról, hogy kiket szükséges oltani" – mondta a háziorvos.

Március 13-án hiába várták a gyógyszertárak, nem érkezett meg a kanyaró elleni vakcina. Ezt egyébként általában a kötelező védőoltás rendszerében kapják meg a betegek, ám ha valaki veszélyeztetettnek érzi magát, vény ellenében juthat hozzá.

Ujházi László a gyógyszerészi kamara hajdú-bihari elnöke szerint – a korábbi hírekkel ellentétben – ezen a héten már nem várható, hogy érkezik védőoltás. A nagykereskedő ugyanis azt mondta, hogy még a gyártói beszállításra várnak és nekik is kell egy-két nap, hogy eljuttassák a patikákba a vakcinákat.

A dehir.hu értesülései szerint a nagykereskedők csütörtökön kapják meg az oltóanyagot, és 1-2 napon belül kiszállíthatóvá válik a vakcina,

így a legjobb esetben a jövő hét elején lesz az oltóanyag a gyógyszertárakban.

A vakcina 10 ezer forintnál drágább lesz várhatóan, mivel nincs rá állami támogatás. Az ár gyógyszertáranként eltérhet. Az oltás körülbelül két hét alatt adhat védettséget a kanyaró ellen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×