eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma
Miért nem kérdezi meg orvosát, gyógyszerészét?

Miért nem kérdezi meg orvosát, gyógyszerészét?

Aggasztó jelenségre hívták fel szakértők a Magyar Nemzet figyelmét. Könnyen előfordulhat, hogy hónapokig ki sem derül, ha valakinek az egyre súlyosabb panaszait egy rendszeresen szedett orvosság okozza.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) legfrissebb adatai is azt mutatják, hogy Magyarország jelentős lemaradásban van e területen. A 2015. májusi adatok szerint míg az Egyesült Államokban egy év alatt 920 ezernél is több mellékhatás-bejelentés érkezett az illetékesekhez, addig ez a szám Franciaországban közel 236 ezer, Magyarországon 1493. Egymillió lakosra így az Egyesült Államokban 2933 bejelentés jutott, Franciaországban 3593, míg hazánkban csak 151.

A Magyar Nemzet egy esetet is ismertet, amikor egy nőnek vérnyomásproblémáira írtak fel két gyógyszert, ám mellékhatásként köhögés és reflux is jelentkezett nála. Négy hónap után derült ki, hogy tüneteit a gyógyszerek okozzák. Addigra már gyomortükrözésre is elküldték.

Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója szerint az orvosok és a gyógyszerészek számára

kötelező, hogy jelentsék a mellékhatásokat

az OGYÉI-nek, de ezt a betegek is megtehetik, bár ezen a területen a magyarok egyelőre meglehetős lemaradásban vannak. A szakember szerint mindig fel van sorolva a betegtájékoztatóban, hogy milyen mellékhatások, milyen gyakorisággal fordulhatnak elő. Ezeket számszerűen mérik, a cégek és a gyógyszerügyi hatóság folyamatosan monitorozzák a visszajelzéseket. Ha mégis gyakrabban fordul elő egy mellékhatás, vagy újak jelentkeznek, akkor lehetséges, hogy újra kell vizsgálni a terméket vagy változtatni a betegtájékoztatón; szélsőséges esetben az engedélyt is visszavonják.

A forgalmazónak időnként kötelező benyújtani a szer előny-kockázat értékelését, ám ez alapján az Európai Gyógyszerügynökség 2012 és 2015 között egy esetben sem vont vissza gyógyszert, és arra sem volt példa, hogy felfüggesztettek volna forgalomba hozatali engedélyt.

A betegek gyógyszerszedéssel kapcsolatos szélsőséges viselkedéséről és a mellékhatásokról érdekes képet adott Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész is. Szerinte sokan nem is mennek vissza ugyanahhoz az orvoshoz, nem mondják el az előzményeket, így ki sem derülhet, hogy esetleg mellékhatás okozza a problémát. Arra a kérdésre, hogy mellékhatás miatt a gyógyszerésztől kérnek-e segítséget, úgy válaszolt: ez a patikájukban ritkának számít, 28 év alatt alig találkozott ilyen beteggel.

Bárdos Judit háziorvos a témával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: fontos, hogy a terápiát mindig a háziorvos állítsa össze, ugyanis manapság sajnos gyakori, hogy a „szomszéd által áthozott” gyógyszerekkel próbálja kezelni magát valaki.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×