eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

BKV: az esetleges leállások a metró biztonságos üzemeltetését szolgálják

Garantált az utasok biztonsága a 3-as metrón, a vonalon a minimálisnál is kisebb az esélye veszélyhelyzet kialakulásának - közölte a BKV Zrt. pénteken.

Arra reagáltak, amit Gy. Németh Erzsébet sajtótájékoztatóján elmondott. A Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője felszólította a miniszterelnököt és a főpolgármestert, hogy "ne játsszon orosz rulettet az emberek életével", a párt szerint ugyanis egy "tömegkatasztrófa" elkerülése érdekében haladéktalanul meg kell kezdeni a 3-as metró felújítását.

A BKV közleményében azt írta: a társaság vezetése birtokában van a 3-as metróvonal biztonságos üzemeltetéséhez szükséges minden információnak és tapasztalatnak, és teljes felelősséggel állítja, hogy az utasok biztonsága garantált.

Visszautasították a párt állításait, hozzátéve: a budapesti metrórendszer megbízhatósága semmilyen szempontból sem rosszabb az európai városok hasonló rendszereinél, és a metrót üzemeltető munkatársak felkészültsége is kimagasló.

A BKV az üzemeltetéssel kapcsolatos összes döntést kizárólag szakmai alapon, az utasok és az üzemeltetés biztonságát prioritásként kezelve hozza meg - húzták alá. Ez magában foglalja a szerelvények és a pálya állapotának rendszeres felmérését is, amelynek gyakoriságát és módszereit kizárólag szakmai elvek határozzák meg, és amelyet a szakemberek a legnagyobb körültekintéssel és a szabályok maximális betartása mellett végeznek - írták.

A dokumentumban hangsúlyozták: a BKV csak olyan szerelvényt enged utasforgalomba, amelyet szakemberei műszakilag átvizsgáltak és biztonságosnak találtak, vagyis nem veszélyezteti senki egészségét és biztonságát. Az esetleges leállások pedig éppen a biztonságos üzemeltetést szolgálják.

Megjegyezték: a 3-as metró üzemeltetésében, műszaki rendszereiben az elmúlt néhány évben olyan jelentős átalakítások, fejlesztések történtek, amelyekkel a különböző veszélyhelyzetek kialakulásának esélye a korábban is minimálisról tovább csökkent.

A DK által kritizált leállások jelentős része utasok rosszulléte vagy bombafenyegetés miatt volt - közölték. A műszaki okú leállások döntő részben jármű meghibásodásokra vezethetők vissza,

március második felétől azonban folyamatosan állnak majd forgalomba a felújított szerelvények ezen a vonalon.

A 2010 előtti városvezetés semmilyen érdemi lépést nem tett a 3-as metró járműparkjának megújítása érdekében - jelentették ki.

"Sokkal hasznosabb és mindenki számára megnyugtatóbb lenne, ha a DK képviselői felhagynának a metró állapotával kapcsolatos félelemkeltéssel, a független szakmai vizsgálatok által elfogadott alkatrészek életveszélyessé nyilvánításával" - fűzték hozzá.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×