eur:
394.65
usd:
370.5
bux:
66442.01
2024. április 16. kedd Csongor

A kormányfő szerint a digitális ügyintézésre való áttérésről szólnak majd a következő évek - napinfo

Magyarország kölcsönösségi alapon vízumkedvezményt ad a török gazdasági szereplőknek. A veronai autópálya-rendőrség szerint semmi nem utal a jármű műszaki hibájára a magyar busz január 20-ai baleseténél. A nap hírösszefoglalója.

A kormány olyan államot akar létrehozni, amely élvezi az emberek bizalmát és segíti a vállalkozások boldogulását - jelentette ki a kormányfő Szigetszentmiklóson. Orbán Viktor az Igazgatási Központ átadóünnepségén hangsúlyozta: a felújított vagy újonnan épített hivatalok aligha érnek valamit, ha nincsenek kiválóan felkészült és elkötelezett alkalmazottaik. Hozzátette: a következő évek a digitális ügyintézésre való áttérésről szólnak majd.

Magyarország a lehető legnagyobb vízumkedvezményt adja meg a török üzletemberek és gazdasági szereplők számára, miután Törökország bevezette a magyar állampolgárok részére a vízummentességet - jelentette be Ankarában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: a tervezett lépés egyike a kétoldalú gazdasági együttműködésre vonatkozó 9 pontnak, amelyről a magyar-török gazdasági vegyes bizottság állapodott meg.

A veronai autópálya-rendőrség vizsgálatai szerint a sofőr hirtelen rosszulléte, vagy elalvása okozhatta a magyar busz január 20-ai olaszországi tragédiáját. A hatóság vezetője szerint semmi nem utal a jármű műszaki hibájára. A vizsgálatot vezető államügyész megerősítette, hogy a január 21-én indított vizsgálat gyanúsítottja jelenleg a járművet vezető sofőr, aki súlyos sérülései miatt a baleset óta nem tért magához. A január 20-ai balesetben 16-an meghaltak és 26-an megsérültek.

Lezárult az idei rezidensösztöndíj-program, ebben az évben 890 újabb szakorvosjelölt kap ösztöndíjat - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint a rezidensösztöndíj 2011-es bevezetése a leghatékonyabb módja volt annak, hogy csökkenjen az orvos-elvándorlás, hiszen hat évvel ezelőtt még több mint nyolcszázan, tavaly már csak 398-an kértek a hatóságtól külföldi munkavégzéshez igazolást.

Várhatóan részvényenként 190 forintot meghaladó osztalékot fizet tavalyi eredménye után az OTP. A pénzintézet vezérigazgató-helyettese azt mondta: az igazgatóság 53,2 milliárd forint osztalék kifizetésére tesz javaslatot a közgyűlésnek. Bencsik László a tavalyi működésről elmondta: hosszú évek csökkenése után nőni kezdtek a belföldi hitelállományok. A bankcsoport gyorsjelentése szerint a negyedik negyedévben 26 milliárd, egész évben 202 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami kissé elmarad az elemzői várakozásoktól.

Országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium. Az indoklás szerint a rendkívül gyúlékony száraz növényzetben és erdei avarban óriási károkat okozna egy tűz. A tárca közleménye figyelmeztet arra, hogy aki a tűzvédelmi rendelkezéséket megszegi, erdővédelmi bírság megfizetésére kötelezhető. A tilalom feloldásáról a tűzveszély elmúltával intézkedik a tárca.

Az MSZP szerint a Fidesz hétéves kormányzása alatt egyre jobban leszakadtak az uniós átlagtól Magyarország régiói. Varga László, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az Eurostat régiókat összehasonlító adatait idézve közölte: a három évvel ezelőtti mutatókhoz képest romlott a magyarországi régiók versenyképessége.

Az LMP után a Párbeszéd is népszavazást kezdeményez a paksi atomerőmű bővítése ellen. Jávor Benedek, a párt Európa Parlamenti képviselője közölte: kampány indul azért, hogy a kormány és az Országgyűlés vizsgálja felül a nemzeti energiastratégiát. Hozzátette: ha az LMP beadványa kap zöld utat, azt is támogatják, mert fontos, hogy egységesen lépjenek fel, és lehetővé tegyék a népszavazás kiírását.

Színházigazgatói mandátumának meghosszabbítását javasolja a szombathelyi közgyűlésnek Jordán Tamás. A Kossuth-díjas művész pályázatát a Weöres Sándor Színház vezetésére, amelyet 10 éve lát el, a testület elutasította. Jordán Tamás az InfoRádiónak azt mondta: bár nem remél, de újra pályázni fog és elsősorban a színház folyamatos működését tartja szem előtt. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy színházban az új szezont márciustól el kell indítani, ezért javasolja, hogy a következő egy évadra posztján maradhasson.

Az Európai Bizottság adatai szerint javított digitális készségein Magyarország a 2016-os adatokhoz képest, de továbbra is kevéssel elmarad az átlagos uniós szinttől. A brüsszeli adatok szerint Magyarország uniós összehasonlításban idén a 21. helyen áll. A kutatás alapján a 4G elérhetősége Magyarországon magas, de a mobil széles sávú hozzáférések bevezetése még nem gyorsult fel.

Március 14-én találkozik a német kancellár és az amerikai elnök Washingtonban - erősítették meg német kormányzati források. Angela Merkel és Donald Trump eddig csak telefonon beszélt egymással, és a berlini vezetés hivatalos tervei arról szóltak, hogy az első találkozót legkésőbb július elején tartják meg, a G20 csoport hamburgi csúcsértekezletén.

Világszerte 1 millió Mercedest hív vissza a Daimler, mert előfordult, hogy az indítómotor túlhevült és kigyulladt. Sérülésről nincs tudomása az autógyárnak Az Egyesült Államokban mintegy 354 ezer Mercedest rendel vissza ellenőrzésre a gyártó. A Daimler tavaly június óta vizsgálja a hibát, eddig összesen 51 tűzesetet jelentettek, amelyeket túlmelegedés okozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×