eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Így juthat majd gyorsabb egészségügyi ellátáshoz

A jelenleginél gyorsabban juthatnak egészségügyi ellátáshoz a betegek, ha nálunk is elindul az úgynevezett nondoktori rendszer - írja a Magyar Idők.

A szisztéma a világ több országában is létezik, amelynek lényege, hogy orvosok helyett bizonyos ellátásokat magasan képzett ápolók nyújtanak, többek között a háziorvosi praxisokban és a sürgősségi osztályokon.

A három hazai vidéki egyetemen már ősztől megkezdik az itthon „kiterjesztett hatáskörű okleveles ápoló”-nak nevezett szakemberek képzését. Ők a tervek szerint az orvosokról is jelentős terhet vehetnek le, többek között a háziorvosi praxisokban és a sürgősségi osztályokon.

Ők végezhetik el például a krónikus betegek – magas vérnyomásban szenvedők, cukorbetegek – időszakos vizsgálat, ellenőrzik a leleteket, sőt felírják az újabb adag gyógyszereket.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánját, Betlehem Józsefet még december 1-jén bízta meg az emberi erőforrások minisztere az itthon újdonságnak számító ellátási modell kidolgozásával és koordinációjával.

A jogszabály viszont, amely lehetőséget ad arra, hogy az ápolók a főiskolai diploma megszerzését követően, másfél éves egyetemi képzés keretében megszerezzék az új, MSc-fokozatú végzettséget, már tavaly augusztusban megszületett.

A három vidéki egyetem ez év őszétől fogadja is a jelentkezőket, mégpedig hat specializációban, amelyek lefedik azokat az egészségügyi területeket, ahol a legnagyobb az orvoshiány. Ezek az alapellátás, a sürgősség, a geriátria (idősgondozás), a műtétek körüli tevékenység, az aneszteziológia és az intenzív terápia. – Egyetemenként és területenként 20-20 jelentkezőt fogadnak, azok számára pedig, akik eddig nem tudtak a lehetőségről, augusztusban pótfelvételit hirdetnek – mondta a miniszteri biztos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×