Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért nincs túl sok részmunkaidős állás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kevesen dolgoznak ma részmunkaidőben, holott a kisgyermekes szülőknek ez lenne a legjobb foglalkoztatási forma – mondta az InfoRádiónak a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munka-magánélet programvezetője.

„Nem megkerülhető az, hogy jó az olyan támogató szellemiségű munkahely, ahol vannak atipikus lehetőségek, vagy ahol ha felmerül egy-egy váratlan helyzet, akkor arra emberséges és tisztességes megoldásokat találnak” - jelentette ki Ujváry Enikő.

Hozzátette: ehhez nagyon fontos lenne az, hogy a lehetőségek jól legyenek kommunikálva a szervezeten belül.

A programvezető elmondta, hogy nemrég készítettek egy részmunkaidős felmérést, aminek az eredményeiből kiderült, hogy sokan nem is tudják, hogy egyáltalán van-e részmunkaidős lehetőség a vállalaton belül.

„Egy családbarát munkahelyen fontos az, hogy

legyen egy bizalmi légkör,

és ne csak egy-két vezető, hanem általában a vezetőség minden tagja beálljon az intézkedések mögé. Ahol például sok a kismama, valószínűleg van értelme egy átgondolt visszafogadó programot kitalálni” - hangsúlyozta Ujváry Enikő.

Több részmunkaidős állásra lenne szükség
Több részmunkaidős állásra lenne szükség

Hozzátette, hogy ezen a területen persze nagy különbségek vannak olyan szempontból, hogy mit engedhet meg magának egy vállalat, illetve milyen munkavállalókkal dolgozik együtt.

„A kutatásunk eredményeiből kiderül:

léteznek már atipikus és rugalmas álláslehetőségek, de messze nem annyi, amennyire szükség lenne”

- tudatta a programvezető.

„Pedig tudjuk, hogy a munkavállalói oldalról erre lenne nagy igény, főként a kisgyerekesek körében. A Gyes után például nagy segítség lenne, ha fokozatosan tudnának visszatérni a munka világába” - közölte a programvezető.

Ujváry Enikő szerint a munkáltatók

azért nem merik vállalni a rugalmas munkaidőt, mert nincs elég információjuk róla.

„Úgy látjuk, hogy főként a kisebb szervezeteknél nincs arra kapacitás, külön ember, hogy jól utánajárjanak annak, hogy milyen munkaszerződést érdemes kötni, és mivel jár ez” - mondta.

A programvezető szerint a másik probléma az, hogy ahol csak névleg részmunkaidő a részmunkaidő – és 6 órás munkaidőben 8-10 órányi terhelést kap egy munkavállaló – annak

a rossz híre nagyon gyorsan elterjed.

Ez pedig visszatartja a munkáltatókat és a munkavállalókat is attól, hogy ezzel a lehetőséggel éljenek.