eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Március és április a kiemelt ellenőrzések időszaka

Március és április a kiemelt ellenőrzések időszaka

Az elmúlt napokban beköszöntött szárazabb és melegebb időjárás miatt ugrásszerűen megemelkedett a szabadtéri tüzek száma, az előző napok mindegyikén kétszáznál is többször riasztották ilyen esethez a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit.

A statisztikák szerint a vegetációtüzek legnagyobb része emberi gondatlanságra vezethető vissza, vagyis felelős megtartással és odafigyeléssel a károk megelőzhetőek, a tűzoltói beavatkozások költségei pedig megtakaríthatóak lennének.

A tavasz beköszöntével megkezdődtek a kerti munkálatok,

a megmetszett fák, szőlők levágott nyesedékeitől sokan égetéssel próbálnak megszabadulni.

Nemcsak a kiskertekben indult meg a munka, hanem a mezőgazdasági művelésű területeken, erdészetekben, faiskolákban is, és a tavak, folyók, vízpartok, nádasok kezelése is zajlik már. A mezőgazdasági művelés közben keletkezett száraz növényzet elégetése során azonban káros anyagok jutnak a levegőbe, az elszabaduló tűz pedig komoly rombolást végez a növény- és állatvilágban egyaránt.

Csak február végéig 929 szabadtéri tűzesetről szóló bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányító központjaiba, a lángok 1400 hektárnyi területen pusztítottak. A megsemmisült javak több millió forintnyi értéket képviselnek, és a tűzoltás is jelentős költséget jelent - közölte a katasztrófavédelem.

A levegő védelméről szóló kormányrendelet levegővédelmi szempontból tiltja, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) pedig tűzvédelmi szempontból korlátozza a hulladékok nyílt téri égetését. Az OTSZ rendelkezései értelmében (ha jogszabály másként nem rendelkezik) tilos a lábon álló növényzet, tarló, valamint a növénytermesztés közben, valamint a belterületi ingatlanok használata közben keletkezett hulladék szabadtéri égetése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a települések belterületi részein az önkormányzat rendeleteiben foglaltak szerint lehet égetni, de 

ha ilyen rendelkezést az önkormányzat nem hozott, akkor tilos a hulladékokat égetéssel megsemmisíteni. 

Az OTSZ szerint külterületen az ingatlan tulajdonosa vagy használója legfeljebb tíz hektár egybefüggő területen végezhet irányított égetést, amennyiben azt a jogszabályok megengedik.

Az égetés feltételeit azonban a tűzvédelmi hatóságnál előzetesen engedélyeztetni kell.

Az egyre nagyobb számban jelentkező szabadtéri tüzek megelőzése érdekében a katasztrófavédelmi kirendeltségek már megkezdték azokat az ellenőrzéseket, amelyek során

a szabadtéri tűzmegelőzési szabályok betartását vizsgálják,

elsősorban azokon a helyeken, amelyek a korábbi évek tapasztalatai és adatai szerint vegetációs tüzek szempontjából kockázatosnak minősülnek. A szakemberek a februárban több mint háromszáz helyen elvégzett ellenőrzést márciusban és áprilisban immár kiemelt feladatként folytatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×