Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tari Annamária: Csalódottságot és haragot okoz a virtuális világ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az élet kizárólag pozitív – ezt az életérzést közvetíti az online tér. Ehhez képest nagy csalódás, amikor látszik a valóság. Ekkor lehet látni azt, ami időnként a Z-generáción látszik: a csalódottság átment haragba, és azt mondják, hogy erről nem volt szó – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tari Annamária pszichológus.

„A Facebook már olyan méretű, hogy bizonyos szakirodalmakban azt írják, társadalmi normafunkciója van. Ott van egy szokásrendszer, léteznek protokolláris formák, meg van határozva, hogy mit lehet, mit nem” - mondta a pszichológus.

Hozzátette: az komoly figyelmeztetés, hogy az online tér bizonyos fejlesztései olyan erősek lehetnek, hogy komoly szabályozó funkcióval rendelkeznek.

Tari Annamária a legnagyobb veszélyt abban látja, hogy ha a szülők nem figyelnek oda, az online tér segít abban, hogy egy olyan markáns elvárás fogalmazódjon meg a fiatalokban, ami szerint

aki az életet jól csinálja, úgy csinálja, hogy az csak pozitív.

„Ehhez képest egy iszonyatos nagy csalódás, amikor látszik a valóság, és a valóságban lehet, hogy több negatív dolog jön szembe, mint pozitív. Ekkor lehet látni azt, ami időnként látszik a Z-generáción:

a csalódottság átment haragba, és azt mondják, hogy erről nem volt szó” -

mondta a pszichológus.

„Ebben teljesen igazuk van, mert

azt a szülők tényleg elfelejtették elmondani, hogy az élet néha nehéz” -

emelte ki a szakember.

Tari Annamária szerint azt sem szabad kihagyni a fiatalokkal való beszélgetésből, hogy az élet többek közt attól szép, hogy az ember megtanulja a nehézségeket leküzdeni.

„ Azt is el kell mondani, hogy az igazán klassz emberek – akik erősek és mindenféle helyzeteket megoldanak – ezt azért tudják megcsinálni, mert tanultak a kudarcaikból. Nem az a nagy dolog, ha valaki sikeres, hanem ha már egyszer térden állt, és onnan felállt” - fogalmazott a pszichológus.

„Tudom, hogy ez úgy hangzik, mintha egy zs-kategóriás katasztrófafilmet mesélnék, ahol a főhős a végén megmenti a világot.

De az átlagember élete is néha tényleg a saját zs-kategóriás katasztrófafilmje.

Ha abból kijön, akkor utána jó lesz neki, bármilyen nehéz is legyen körülötte az élet néha” - véli Tari Annamária.