eur:
393.35
usd:
367.97
bux:
65878.92
2024. április 24. szerda György

Fekete-Győr András meglepődött az aláírások számán

180 ezer aláírás összegyűjtésére számított a Momentum Mozgalom elnöke egy hónappal ezelőtt, így Fekete-Győr Andrást is meglepte a több, mint 266 ezer leadott aláírás. Az InfoRádiónak a Fővárosi Választási irodán, nem sokkal az aláírások leadása után nyilatkozott a civil szervezet vezetője.

Mennyi aláírásra számított?

– Hatalmas szám, teljesen meglepődtem. Nagyon optimista voltam az elejétől fogva, úgy voltunk vele, hogy 180 ezer aláírásnak meg kellene lennie, aztán ez később változott, de azt, hogy a 200 ezret is ennyivel túllépjük, arra senki sem gondolt. 

Hány aláírást kaptak az ellenzéki pártoktól?

– Csak mi gyűjtöttünk 200 ezret a Momentummal, a maradék 66 ezret az ellenzéki pártok, a legtöbbet az LMP, ők harmincezer fölött.

Viszonozzák ezt valahogyan?

– Ez nehéz kérdés, nem tudom, hogyan lehet egy ilyet viszonozni. Örülünk, hogy ők is bele tudtak állni egy nemzeti ügybe. Együtt tudtunk velük működni, és ez nagyon pozitív. Meglátjuk, hogy a jövőben lesznek-e még ilyen ügyek.

Hogyan ellenőrizték az aláírásokat?

– Kemény munka folyt. Minden pultnál elkértük a lakcímkártyákat, és onnan vezettük át az adatokat, a központban pedig mindent rendszereztünk.

Mire számít, mennyi lesz ebből érvénytelen?

– Mi 10-15 százalékos érvénytelenségi rátával kalkuláltunk. Úgy voltunk vele, hogy ha a kétszázezret elérjük, akkor biztos, hogy meglesz a határ.

Hogyan folytatódik innen a tevékenységük?

– Most 45 napja van a Fővárosi Választási Irodának számolni, mi ebben az időszakban elmegyünk az összes megyeszékhelyre, és kialakítjuk a helyi cselekvés köreit. Ott a helyi ügyek felkarolásával fogunk foglalkozni, ahogy Budapesten is.

A párttá válás útján mik lesznek a következő lépések?

– Márciusban lesz közgyűlésünk, ott a párt alapszabályát elfogadjuk, beadjuk a bíróságra, és elindul az eljárás. Nagy kihívás lesz azt a rengeteg embert integrálni, aki csatlakozni szeretne a Momentumhoz. Van 1800 aktivistánk, őket fogjuk előnyben részesíteni. 

Lesznek-e olyan témák, amelyeket a Momentum fog bedobni a köztudatba a közeljövőben?

– A poént nem szabad előre lelőni... Nagyon fontos, hogy ügyekre koncentráljunk, és meg tudjuk szólaltatni az embereket, mert unalmassá vált a magyar politika, mindent a kormány diktál, már vita sincs az Országgyűlésben, és ha ott nincs, akkor legalább a társadalomban, az utcán legyen.

Tarlós István péntek délelőtt azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy visszavonják az olimpiai pályázatot, ha érvényes lesz az aláírási kezdeményezés. Hogyan reagálnának erre?

– Gyávaságnak és árulásnak tartjuk. Másfél-két éve beleálltak ebbe az ügybe, egyoldalúan érveltek és kommunikáltak, sajnos nem kezdeményeztek erről népszavazást. Ha most ezt meglépik, azzal elárulnak sok százezer embert, akik szeretnének olimpiát, akik előtt elhúzták a mézesmadzagot. Ezt mindenképpen mérlegelniük kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×