eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az olasz jog alapján is kérhetnek kártérítést a veronai áldozatok hozzátartozói

Az itthon megszokottnál jelentősen magasabb kártérítést kaphatnak az olasz jog alapján a tragikus veronai buszbaleset sérültjei, illetve az elhunytak hozzátartozói, ami utóbbiak esetén személyenként százezer euró nagyságrendű is lehet - járt utána a Magyar Hírlap.

A közlekedési kártérítési esetek szakértője, Kovács Kázmér ügyvéd a Magyar Hírlapnak elmondta: a biztosítók ma már nem felső határ nélkül tartoznak az ilyen esetekben térítési kötelezettséggel.

Bár hosszú évekig a magyar biztosítóknak valamennyi teljes összegű kárt – így a gépművekkel kapcsolatosakat is – minden felső határ, korlátozás nélkül ki kellett fizetniük, néhány éve ez megváltozott.

Most külön limit van meghatározva az egy balesetből eredő dologi károkra, és külön a balesetből adódó személyi sérüléses károkra,

előbbinél káreseményenként 1 220 000, utóbbinál szintén káreseményenként 6 070 000 eurónak megfelelő forintösszeg - ismertette az ügyvéd.

Kovács Kázmér hangsúlyozta, hogy a veronai tragikus baleset esetében nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy miután olyan sokan hunytak el, és olyan sok a súlyos sérült, a személyi sérüléses károk összege elérheti azt a határt, amely felett a biztosítóknak már nem kell téríteniük, más szóval a limit kimerül.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a nemzetközi magánjogi törvények értelmében nem kizárható annak lehetősége, hogy a kárigénnyel fellépők ne a magyar jogot, hanem a károkozás helyszínének megfelelően az olasz jogot kérjék a kár összegénél figyelembe venni.

Megtehetik tehát a károsultak azt is, hogy nemcsak az olasz, hanem a magyar bíróságon is az olasz jog alapján próbálják érvényesíteni kárukat,

illetve nem az olasz bíróságon kívánják ugyancsak az olasz jog alapján az eljárást lefolytatni. Ha az olasz jog alapján érvényesítenek igényt, akkor a kártérítés összege a többszöröse lehet, mint amit a magyar biztosítók a magyar jog alapján egyébként fizetnének.

Az olasz jog alapján történő eljárásnak viszont több hátránya is van. Ezek közé tartozik az olasz jog ismeretének hiányában a folyamatos konzultáció szükségessége, olasz ügyvéd szerződtetése, vagyis az olasz jog alapján perelni nehézkesebb, mint itthon a magyar jog alapján megtenni ugyanezt.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×