eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság két ügyben - a nap hírei

Nem jelentek meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén az OLAF-jelentés miatt meghívott politikusok. Hazaérkezett Veronából az olaszországi magyar buszbaleset egyik sérültje.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság két ügyben. A brüsszeli testület álláspontja szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmére vonatkozó magyar jogszabály ellentétes az uniós joggal, mivel akadályozza az áruk szabad mozgását. A bizottság emellett nyomatékosan arra kérte Budapestet, hogy fogadja el a környezeti zajra vonatkozó intézkedéseket és készítse el a zajszennyezettség csökkentését célzó uniós előírások szerinti stratégiai zajtérképeket és cselekvési terveket.

Nem jelentek meg a meghívott politikusok az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, ahol az Európai Csalás Elleni Hivatalnak a 4-es metró beruházásról szóló jelentését tárgyalták volna. A testület Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnököket, valamint Demszky Gábor korábbi főpolgármestert hallgatta volna meg. Az ülés után a Fidesz kérdést nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy pontosan miről is szól a metróügy. A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén dönthet az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentését vizsgáló munkacsoport létrehozásáról. Az öttagú testületnek május végéig kell elkészíteni jelentését.

Évadnyitó ülést tart négy országgyűlési frakció. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának háromnapos ülésén a többi között a migrációról és a 2018-as költségvetésről tárgyalnak a kormánypárti politikusok. A kereszténydemokraták a tervek szerint a csődvédelem módosítását kezdeményezik a visegrádi tanácskozáson. Az MSZP frakció budapesti ülésén hivatalosan is támogatásáról biztosította Majtényi László köztársasági elnöki jelöltségét. A Jobbik képviselőcsoportjának 3 napos mátraszentimrei ülésén a többi között a 2018-as választási felkészülés lesz a téma. A parlament tavaszi ülésszaka a tervek szerint február 20-án, hétfőn kezdődik.

Cáfolta a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a sajtóértesülést, hogy olyan szabályozást javasolt volna a Fővárosi Önkormányzatnak, amelynek értelmében Budapesten egy bizonyos türelmi idő után csak zéró emissziós gépkocsival lehetne taxiszolgáltatást végezni. A tárca közleménye szerint a teljes taxiállomány rövidtávú lecserélése elektromos autókra jelenleg nem reális lehetőség. Korábban a napi.hu portál Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettestől kapott információkra hivatkozva írt a nemzetgazdasági tárca javaslatáról.

Új stratégia készül a fiatalok támogatására - közölte a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a dokumentum tartalmazza például az ingyenesen hozzáférhető nyelvvizsgát, az utazási kedvezmények rendszerének módosítását, illetve egy olyan támogatást, amely a vidéken élő fiatalokat segíti abban, hogy ne kelljen szülőhelyükről elköltözniük. Az államtitkár szól arról is, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához szükség volt annak átalakítására és a korkedvezményes ellátások megszüntetésére.

A honvédelmi miniszter szerint Magyarország számára megnyugtató a terrorizmus elleni harchoz való amerikai hozzáállás, az ugyanis nagymértékben egyezik Budapest álláspontjával. Simicskó István a NATO-tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán hangsúlyozta: nagyobb katonai szerepvállalással kell jelen lenni a válságövezetekben, és a lehető leghamarabb békét kell teremteni annak érdekében, hogy az ott élők helyben boldogulhassanak. A tárcavezető történelminek nevezte a találkozót, és úgy vélte, az új amerikai védelmi miniszter új irányt jelölt ki a szervezet számára.

Hazaérkezett Veronából az olaszországi magyar buszbaleset egyik sérültje. A negyven év körüli férfit repülővel szállították Ferihegyre, majd a Honvéd kórházba. Tamás Róbert, az intézmény orvos igazgatója közölte: beteg állapota stabil, de súlyos égési sérülései miatt több műtétet kell még rajta elvégezni. Hozzátette: a koponyasérüléssel még Veronában ápolt sérült hazaszállításáról a jövő héten születhet döntés. A már a Honvédkórházban ápolt két sérült állapotáról az orvosigazgató azt mondta: főként égési sérüléseik vannak, jó állapotban vannak, de valószínűleg rájuk is további beavatkozások várnak. Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító autóbusz. A szerencsétlenségben 16-an meghaltak és 26-an megsérültek.

Szegeden és Makón kezelik az M43-as autópályán négy ember életét követelő tömegbaleset 13 sérültjét - közölte az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója. Zentay Attila elmondta: a szerencsétlenségben érintett bolgár és román állampolgárok többnyire mellkasi és hasi sérüléseket, végtagzúzódásokat és agyrázkódást szenvedtek. Heten életveszélyes állapotban vannak. Az M43-as autópályán, a román határtól egy kilométerre lévő Csanádpalotánál reggel két román kamion, két román mikrobusz, egy román busz és két bolgár mikrobusz ütközött össze. A balesetben két török, egy román és egy bolgár állampolgár vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×