eur:
395
usd:
371.78
bux:
66218.74
2024. április 16. kedd Csongor

Elemzők: a korábbinál sokkal magabiztosabb Orbán Viktor

Egy, a korábbiaknál sokkal nagyobb önbizalmú miniszterelnököt lehetett látni a mostani évértékelőn - mondta Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója. A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint pedig a miniszterelnök továbbra is a szembenállás politikáját képviseli majd a nemzetközi szervezetekkel és külföldi szereplőkkel kapcsolatban.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint Orbán Viktor mostani beszédében volt egy-két olyan elem, ami a korábbi évértékelőkben nem volt ennyire hangsúlyos. Ilyen például az, hogy a külpolitikai részben – ami mindig jelen szokott lenni a beszédekben –

most Orbán Viktor megpróbált belehelyezkedni a nyugat-európai társadalmak, országok helyzetébe,

és ebből próbált következtetéseket levonni.

„Ennek kapcsán az volt a végkövetkeztetés, hogy a nyugat-európaiak is tulajdonképpen fellázadtak a globalista intézményrendszer ellen” - mondta Csizmadia Ervin.

Az elemző kiemelte: a beszédben volt egy rész, amikor azt mondta, hogy a nyugat-európai nemzetek fellázadtak 2016-ban a globális struktúrák ellen.

Csizmadia Ervin úgy véli, ez új elem ahhoz képest, ami eddig volt. Mert eddig a lázadás fogalmát a miniszterelnök részben saját magára és a kormányára, részben pedig a kelt-közép-európai országokra értette.

„Orbán Viktor felsorolta, hogy 2017-ben öt nagy ügy lesz, amelyet Magyarországnak, a kormánynak és a népnek együtt meg kell oldania. Ebből arra következtetek, hogy

az idei év egyértelműen a népszavazások éve lesz

ezekben a kérdésekben. Ilyen például a magyar adópolitika, amit az EU saját kezébe akar venni, a migráció, stb. Ha pedig nem is népszavazás, akkor nemzeti konzultáció lesz ezekben az ügyekben” - véli a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

A szembenállás politikája

Pulai András is kiemelte, hogy egy magabiztos miniszterelnök tartott beszédet.

„A kiállásából, a fellépéséből ez leszivárgott.

Nem vagyok abban teljesen biztos, hogy ő annyira magabiztos”

- fogalmazott a Publicus Intézet stratégiai igazgatója.

Kiemelte: egy nagyon érdekes új vonal tűnt fel, a hanyatló Nyugat eszménye folyamatosan átszivárgott a beszéden, ami egy Kelet-Közép-Európa Nyugat-Európa szembenállást vizionált.

„Egy olyan világot festett le, ahol Nyugat-Európának vége lesz, és Kelet-Európa lesz az új mentsvára a Világnak” - mondta Pulai András.

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint

egyfajta sértettség volt a beszédben.

„Magyarországot és saját magát egy ostromlott várként jellemezte, ahol mi magunk szemben állunk az EU-val és minden fontos nemzetközi szervezettel, minden fontos nemzetközi szereplővel” - vázolta Pulai András.

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint ez hasonlatos ahhoz a kommunikációhoz, amivel Putyin a saját híveit meggyőzi arról, hogy neki kell maradnia az elnöknek.

„Miközben egyébként Putyin és Oroszország a beszédben egyáltalán nem tűnt fel” - hangsúlyozta az elemző.

Pulai András szerint Orbán Viktor

meglehetősen sokat támadta az Európai Uniót.

A Publicus Intézet stratégiai igazgatója úgy látja, az EU lesz a nagy ellenség: Orbán Viktor az általa vázolt ötből három pontban az Európai Unió elleni harcra készíti fel a híveit.

„Lesz egy komoly fizetésemelés-kampány,

ami részben már elkezdődött, és nem zárom ki, hogy a menekülttémát is újra fel fogja melegíteni” - tette hozzá Pulai András.

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint erős, de újdonságok nélküli beszédet tartott Orbán Viktor.

A pártok is reagáltak az évértékelőre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×