eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Pozitív példaként említették a magyar retorziót

Az Európa Tanács romák és más nomád népek társadalmi integrációjáról szóló jelentéstevője arról beszélt, hogyan lehet sikeresen integrálni bizonyos népcsoportokat.

A társadalmi integráció kulcsa és elengedhetetlen előfeltétele az oktatás, egész Európában - mondta Tobias Zech német politikus, az Európa Tanács romák és más nomád népek társadalmi integrációjáról szóló jelentéstevője hétfőn Budapesten.

"Ha nem érjük el, hogy a fiatalok iskolába járjanak és elvégezzék az iskolát, majd pedig belépjenek a munkaerőpiacra, akkor nem fog működni a fenntartható társadalmi és munkaerő-piaci integráció" - mondta Tobias Zech, a bajor konzervatív CSU parlamenti képviselője. Fontos szempontként emelte ki, hogy nemcsak az egyes országokat érintő, hanem európai kihívásról van szó.

Pozitív példaként említette a magyarországi intézkedések közül egyes szociális juttatások megvonását az iskolalátogatási kötelezettség be nem tartása esetén.

Mindkét téma sok vitát vált ki Magyarországon - mondta - , ugyanakkor Németországban hasonló szabályozás működik évtizedek óta. Amennyiben nincs alapos indok arra, hogy a gyermek nem megy iskolába, az államnak a gyermek érdekében fel kell lépnie - mondta.

Tobias Zech jelentésében hangsúlyozta, számos bizonyíték azt mutatja, hogy

nem elkerülhetetlen a romák kirekesztése.

Álláspontja szerint a foglalkoztatás segítése a befogadás egyik kulcsa: nemcsak a családok anyagi helyzetét javítja, hanem a társadalmi kohéziót is erősíti.

Közmunkaprogram: várni kell

A jelentés készítése során szintén tanulmányozott közmunkaprogrammal kapcsolatban úgy vélekedett: az eredményeket négy-öt év múlva lehet csak érdemben tanulmányozni, azonban "alapvetően pozitívként" értékelhető, hogy az állam kísérletet tesz a munkaerőpiacra való visszatérés támogatására.

A tagállamok feladatai

A képességek elismerése mellett biztosítani kell a foglalkoztatottságot. Mindehhez hatékony diszkriminációellenes törvényeket kell biztosítani, visszatartó erejű szankciókkal.

A munkához jutás esélyének növelése érdekében a tagállamokat felszólították, hogy tegyenek többet az oktatás és a képességek fejlesztése terén, a roma gyerekek diszkriminációja ellen. Számolják fel a szegregációt az iskolákban, és teremtsenek befogadó környezetet és annak a lehetőségét, hogy a felnőttek is képzésben részesülhessenek.

Háttér

Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének idei első, januári ülésszakán egyhangúlag fogadta el a romák és más nomád népek befogadásáról és integrálásáról szóló határozatot. Eszerint a mintegy 11 millió, javarészt szegénységben, nem megfelelő körülmények között élő európai roma gyakran ellenszenvvel, bizalomhiánnyal szembesül. A határozat kimondja, hogy etnikai származása senkinek sem határozhatja meg életkörülményeit.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×