eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ne lepődjön meg a szájmaszkon - jobb lenne, ha használná

Tombol az influenzajárvány, a tömegközlekedésben és az orvosi rendelők várótermeiben mégis csak néhány idős emberen és távol-keleti turistán lehet szájmaszkot látni. Gyakran még ők is furcsálló pillantásokat kapnak az utastársaiktól és a többi betegtől. Pedig nagyon is jó lenne, ha a szájmaszk használata Magyarországon is elterjedne -- mondta az InfoRádiónak nyilatkozó járványügyi szakember.

„A sebészeti szájmaszkok influenzajárvány idején történő használata nagyon előnyös lenne, ha azok, akiknek tünetük van, de halaszthatatlan dolguk van, viselnék, mert ezzel

az egészséges embertársaikat védenék azzal,

hogy nem jutna ki tömegesen a környezetbe a kórokozó.”

Egy zsúfolt villamoson, de pláne egy orvosi rendelő köhögő emberekkel teli várótermében különösen javallott lenne a szájmaszk viselése - tette hozzá a szakorvos.

„Zsúfoltak ezek a rendelők, nagy az esély arra, hogy a vírus túléli azt az utat, ameddig egy másik szervezetbe jut. Jó tudni, hogy egy influenzavírus normál időjárási viszonyok között körülbelül egy-másfél méteres út után életképtelen lesz. Hiába jut be egy szervezetbe, nem tud életre kelni és megbetegedést okozni. Ha azonban magas a páratartalom, az emberek zsúfoltan vannak jelen, tömegközlekedési eszközön is, a vírus túlélési esélyei jobbak és a fertőzésnek nagyobb az esélye.”

A gyógyszertárakban megvásárolható, viszonylag olcsó sebészeti szájmaszkok megfelelőek erre a célra, de csak akkor, ha

nemcsak a szájat, hanem az orrot is eltakarják

- mondta Ócsai Lajos. A járványügyi szakember szerint a szájmaszkok nyilvános viselete ma még sokakból megütközést vált ki, ezért szükség lenne egy központilag szervezett, jól irányított kampányra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×