eur:
393.85
usd:
369.08
bux:
65872.89
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Mit szól a világ az orosz kokettáláshoz? Szakértő az Arénában

Mit szól a világ az orosz kokettáláshoz? Szakértő az Arénában

A magyar kormány jó kapcsolatai az orosz vezetéssel eddig nem jelentettek komoly hátrányt más kétoldalú viszonyban – mondta Deák András György, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.

A korábban nyugaton sokat kritizált magyar-orosz viszonyban felfedezhetők a magyar külpolitika legfontosabb ismérvei - mondta Deák András György, az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Benne van az a fajta gazdaságközpontúság, az, hogy megpróbál diverzifikálni az Európai Uniótól és ettől a fajta európai függéstől – részben különben azért, mert amit Európából megkaptunk, azt valahogy úgy fogja fel a magyar politikai elit, hogy az már megvan, és az tovább már nem növelhető, de próbáljunk még máshol lehetőségeket találni –, és az a fajta vízió, ami azt mondja, hogy Európa hanyatlik, viszont más területeken van növekedés, ez mind benne van” - véli Deák András György.

Ez alapján jegyzik meg a világban a magyar külpolitikát, nem pedig a török vagy kínai kapcsolat alapján – mondta, hozzátéve, a Moszkvával folytatott kapcsolatok miatt Budapestet nem zárja ki a lehetséges együttműködők köréből egyetlen állam sem.

„Eddig legalábbis még nem. Retorikai szinten ez nagyon intenzív kapcsolat, de egyrészt nem lépett át stratégiai szintre, semmi olyat nem tett a magyar külpolitika, ami mondjuk komoly károkat okozott volna Európának vagy az Egyesült Államoknak, másfelől pedig

nem gondolom azt, hogy ha ez a fajta Oroszország irányába való kokettálás elmaradt volna, akkor sokkal jobb megítélésre számíthattunk volna Washingtonban vagy Berlinben”

- véli Deák András György.

Az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa szerint Budapest ennél nem menne tovább, igazi konfliktusokat vélhetően nem vállalna fel Oroszországért.

„Úgy gondolom, hogy eddig ebből gazdasági kára nem, politikai kára mérsékelten származott. Inkább az imázs a meghatározó”

- közölte Deák András György.

A Visegrádi négyek kapcsolatában – részben a lengyelek markáns véleménye miatt – az orosz kapcsolat szül valamifajta bizonytalanságot, azonban nem lehet olyan szektorális együttműködést hozni példaként, ami ezen viszony miatt nem valósult volna meg – mondta Deák András György az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×