eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Máris csőbe húzták a 2018-as választási kampányt?

Egészen biztosan a 2018-as választási kampány egyik fő témája lesz a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) jelentése, amely alapján akár 59 milliárd forint visszafizetésére kötelezheti Magyarországot az Európai Unió – írja a Magyar Nemzet.

Nagyban meghatározza majd, milyen politikai következménye lesz az OLAF metrójelentésének, ha az EU pénzvisszafizetésre kötelezi Magyarországot a beruházás visszaélései miatt – nyilatkozta Böcskei Balázs politikai elemző a Magyar Nemzetnek.

Mint mondta, amennyiben fizetni kell, az a kormányzat számára kedvező helyzetet teremt politikai kommunikációs szempontból. A korrupciós ügyet ugyanis fel tudja majd használni a baloldali ellenzék, különösen az MSZP ellen.

Az elemző úgy látja, további két fontos szempont határozza majd meg a jelentés utóéletét. Az egyik – s talán a legfontosabb –, hogy a 4-es metró ügye miatt a baloldal, illetve a szocialisták nem fognak tudni úgy beszélni a korrupcióról, ahogyan szeretnének, márpedig ez kulcsfontosságú tényező lesz majd a 2018-as választásokon.

Böcskei szerint az sem elhanyagolható szempont, hogy a jobboldal mennyire kézzelfoghatóan tudja elmagyarázni a történteket, hiszen ezt megnehezíti az ügy összetettsége. A kormánypártoknak sokkal egyszerűbb dolguk volt az MSZP-s Simon Gáborral, akinek külföldön rejtegetett pénze és hamis útlevele könnyen kommunikálható volt.

Ugyanakkor könnyíti a jobboldal helyzetét, hogy az uniós jelentés név szerint említi Medgyessy Pétert, a korábbi szocialista miniszterelnököt, így egyértelműen az MSZP-re éghet rá metróügy – mutatott rá a politológus. Hozzátette, hogy a jelentés annyiban túlmutat az MSZP-n, hogy annak az egész ellenzék a kárvallottja lehet. Ugyanakkor – mint mondta – abban biztos, hogy a 2018-as választási kampánynak az egyik fő témája lesz a négyes metró ügye.

Az OLAF-jelentést pénteken hozta nyilvánosságra a kormány, ezzel kapcsolatban a Fidesz kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés állítson fel vizsgálóbizottságot. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szombati sajtótájékoztatóján a rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós ügynek nevezte a beruházást. Közölte, hogy a közgyűlés vizsgálóbizottsága dokumentumokkal, vizsgálatokkal, meghallgatásokkal jelentősen hozzájárulhat az ügy tisztázáshoz.

A Jobbik országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×