eur:
392.66
usd:
367.6
bux:
66277.92
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Felkavarta a politika vizét Putyin látogatása

Felkavarta a politika vizét Putyin látogatása

Az orosz elnök azt hallotta, amit szeretett volna. Szóba hozta, hogy meghitelezné Paks egészét is.

Elsősorban gazdasági témákról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Budapesten.

A látogatásra reagálva a Fidesz úgy vélekedett, Magyarországnak érdeke fűződik a jó viszonyhoz, az MSZP ezzel szemben úgy látja, az országnak az Európai Unióban kell keresnie a helyét. A Jobbik szerint Magyarországnak közvetítenie kellene az oroszok és az unió között, az LMP és baloldali ellenzéki pártok ugyanakkor elítélték a találkozót.

Vlagyimir Putyin kora délután érkezett Budapestre. A látogatás - amely a magyar-orosz legfelső szintű évenkénti tárgyalássorozatba illeszkedett - szűkkörű találkozóval kezdődött, amelyet plenáris megbeszélés, majd nemzetközi sajtótájékoztató követett.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón megbecsülendőnek nevezte Magyarország és Oroszország együttműködését. Mint mondta, a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert Európa nyugati felén erőteljes "oroszellenes politika vált divattá".

Utalva az Oroszországgal szembeni embargóra, közölte: az mindkét országnak komoly veszteséget okozott, Magyarországnak 6,5 milliárd dollárnyi (1859 milliárd forint) kára keletkezett. Kitért arra is, hogy a magyar mezőgazdasági cégek beruházásai után a magyar vízipar is fejlesztési lehetőségekhez jut Oroszországban. 

Megkezdődnek a tárgyalások a 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállításról.     

A kormányfő a paksi atomerőmű bővítéséről elmondta: a két ország közötti nukleáris együttműködés akadályainak nagy részét sikerült elhárítani, a fennmaradt egyetlen nyitott kérdésről hamarosan döntést születhet. Az idén már a paksi bővítés előkészítő munkálatai is megkezdődhetnek, jövőre pedig elindulhat a tényleges kivitelezés.

Orbán Viktor kérdésre kijelentette: van esély arra, hogy létrejöjjön az európai béke alapfeltétele, a kiegyensúlyozott és stabil kapcsolat Oroszország és Európa, Oroszország és az EU között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Európában Magyarország fontos és megbízható partnere Oroszországnak. A tartalmasnak és eredményesnek ítélt tárgyalásokon a gazdasági együttműködés fenntartásának és szélesítésének kérdései álltak a középpontban. Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi három évben felére csökkent a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, és visszaestek a beruházások is. Ez kedvezőtlen mindkét országnak, így áttekintették a kereskedelem és a befektetések aktivizálásának konkrét terveit.

Ennek jegyében a két ország erősíti az együttműködést az energetikai szektorban. Oroszország nagy jelentőséget tanúsít a paksi atomerőmű bővítésének. A kőolaj- és földgázipari együttműködésről elmondta, hogy a Magyarországon felhasznált szénhidrogének jelentős része Oroszországból származik, és Magyarország megbízható tranzitországa a Nyugat-Európába irányuló orosz energiahordozóknak.

Putyin méltatta a kulturális, tudományos és oktatási téren kialakult együttműködést is, megjegyezve, hogy élénkül az orosz nyelv iránti érdeklődés Magyarországon.

Árulás, függőség, siker - így látták a pártok Putyin látogatását.

Fidesz: kell a jó viszony

A találkozóra reagálva a Fidesz közölte, Magyarország eminens gazdasági és politikai érdeke, hogy kiegyensúlyozott és jó viszonyra törekedjen Oroszországgal. A kormánypárt amellett, hogy sikeresnek és eredményesnek ítélte a találkozót, kiemelte: Magyarországnak többféle gazdasági szempontból is fontos volt a találkozó sikeressége, így például az energetika és a magyar agrárkivitel területén.

MSZP: az EU-ban kell keresnünk a helyünket

Molnár Gyula MSZP-elnök azt mondta, hogy 2016-ban és 2017-ben megváltozott a világ, de ebben a helyzetben hibás és bűnös lépés lenne elszakadni egy erős szövetségtől. Magyarország az elmúlt évtizedekben politikai, kulturális és földrajzi értelemben ugyanis egy erős szövetségnek, az Európai Uniónak volt a részese, és továbbra is ebben a szövetségben kell keresnie a helyét - tette hozzá.

Jobbik: legyünk közvetítők

Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő úgy reagált: Magyarországnak közvetítő szerepet kellene betöltenie a Nyugat és Oroszország között. A politikus üdvözölte Putyin látogatását, megjegyezte ugyanakkor, hogy Orbán Viktor nem mondott igazat, amikor azt állította, Magyarországon kívül álló tényezők vezettek az Oroszország elleni európai szankciókhoz.

LMP: Orbán elárulta a nemzetet

Az LMP szerint Orbán Viktor gázért, valamint vélt vagy valós gazdasági előnyökért elárulta a nemzetet. Ungár Péter külpolitikai szakszóvivő azt mondta, a miniszterelnök nem a nemzeti érdeket, hanem a saját és a köreihez tartozók gazdasági érdekeit képviselte. Közölte továbbá: Orbán Viktor nem vette figyelembe azt a nemzeti érdeket, hogy ki kellene állnia a szomszédos Ukrajna területi integritásáért.

DK: Európa mellé kellene állnunk

Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint Magyarországnak "az orosz politika által veszélyeztetett" Európa mellé kell állnia az éppen zajló nagy világpolitikai átalakulásban. Orbán Viktor 2007-ben még arról beszélt, hogy Keleten csak alávetettség és kiszolgáltatottság várna az országra. "Elborzadva látom, hogy Orbán Viktor vagy pincsinek állt, vagy súlyos politikai elbutulás, demencia sújtja" - fogalmazott.

PM: az orosz érdekeket szolgálják

A Párbeszéd azt emelte ki reagálásában, hogy Orbán Viktor és pártja az orosz nemzeti érdekeket szolgálja ki Magyarország érdekei helyett, és a Jobbik is ugyanezt teszi.

MLP: Putyin mindent megkapott

A Magyar Liberális Párt szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök mindent megkapott "a hajbókoló magyar vezetéstől", amiért ide látogatott, miközben a számára kényes kérdések nem kerültek szóba.

A Nyugatinál tiltakoztak

Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi látogatása ellen az Együtt szervezésében több mint háromszáz ember tiltakozott csütörtök este a Nyugati tér közelében; az ellenzéki párt képviselői szerint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin szövetsége zsákutca, Magyarország helye Nyugaton van.

Közlekedési káosz volt

A Terrorelhárítási Központ valamivel este nyolc óra előtt oldott fel minden, az orosz elnöki látogatással kapcsolatos korlátozást Budapesten. Napközben dugók, hiányzó járműpótlások borzolták a fővárosiak kedélyét.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a kriptoeszközökkel, előadóinkkal arra keressük majd a választ, hogy az elmúlt hónapok ralija után mibe érdemes még befektetni, melyik coinban van a legnagyobb fantázia. Az eseményen előadást tart egy olyan trader, aki már hat éve kizárólag kriptoeszközök kereskedéséből él.  Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×