eur:
393.33
usd:
367.34
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Mi is az az ónos eső, amitől rettegünk?

Mi is az az ónos eső, amitől rettegünk?

Továbbra is aggódhatunk az ország több részén és Budapesten az ónos eső miatt. Azt, hogy mi is pontosan az ónos eső és hogyan alakul ki, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa magyarázta el.

Török László elmondta, hogy az ónos eső kialakulása egy bonyolult folyamat. A lényege, hogy a csapadék egy olyan levegőrétegbe kerül, ahol nulla fok felett van a hőmérséklet. Itt ha a csapadék hó volt, akkor ebben a levegőrétegben megolvad, ha pedig víz volt, akkor víz marad. Ahogy pedig tovább közeledik a föld felé, bekerül egy hideg levegőrétegbe.

Ebben a hideg levegőben ez a folyékony csapadék ismét megfagy, de nem jég lesz belőle, hanem – ahogy mi nevezzük – túlhűlt víz. Amikor pedig ez földet ér vagy ráesik valamire, abban a pillanatban megfagy – mondta a meteorológus.

A szakember elmondta, hogy az ónos eső formáját tekintve szinte semmiben sem különbözik a fagyott esőtől.

„A különbség az, hogy a fagyot eső közelebb áll a jéghez. A fagyott esőnél már jégszemcsék esnek a földre, amelyek egymásra tudnak rakódni gömb formában. Az ónos eső viszont folyékony, és amikor földet ér, abban a pillanatban fagy meg, és ezzel jégpáncél képződik az úton” - magyarázta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×