eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország az ónos esőtől szenved: ez várható csütörtökön

Országszerte okozott fennakadásokat a közlekedésben szerdán a jelentős mennyiségű ónos eső és a havazás. Az ónos eső miatt korábban kiadott, legmagasabb fokú riasztásokat szerda délben mindenhol mérsékelték, de az éjszaka még többfelé válhatnak csúszóssá az utak az ónos csapadék miatt. Az előrejelzés szerint csütörtökön olvadás várható.

Az ónos eső veszélye miatt szerda reggel még az egész országban figyelmeztetések voltak érvényben, több megyében és a fővárosban sokáig a legmagasabb fokú riasztások.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság délutáni közleményében azt írta: a fővárosban az időjárási viszonyok elsősorban a II. és a XII. kerületben okoztak gondokat.

A XII. kerületi önkormányzat közölte, hogy az ónos eső miatt lezárták a Normafa területét. Ez az Erzsébet-kilátót is érinti. A döntést a rendkívüli időjárási viszonyokkal, a leszakadt kisebb faágakkal és a rossz látási viszonyokkal indokolták.

Több helyen átmenetileg korlátozták a tehergépjárművek közlekedését, de később feloldották a tilalmat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte: késő délelőtt és kora délután összesen hét esetben riasztották a hivatásos tűzoltókat a fővárosban az ónos eső okozta károk felszámolásához. Emellett országszerte számos megyében kellett segíteniük a tűzoltóknak jellemzően az ónos eső, illetve a havazás miatt elakadt járművek miatt. Az OKF szerda délutáni összesítésében azt írta: az időjárással kapcsolatos események kezelésén a hivatásos katasztrófavédelem 26 helyszínen, az önkéntes tűzoltóerők 3, míg az önkormányzati tűzoltók 4 helyszínen dolgoztak. Az önkéntes mentőcsoportra 1 helyszínen volt szükség.

Az országos közúthálózaton szerda délután 144 munkagép sózási, érdesített szórási munkákat végzett. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 74 munkagéppel takarította a fővárosi útvonalakat.

Szerdán kora este még Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes járásaiban volt érvényben másodfokú riasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében viszont azt írta: az ónos csapadék egyre inkább az Alpokaljára és az észak-magyarországi régióra szorul vissza. Csütörtökre virradóra az Északi-középhegység vidékén fordulhat még elő a fagyzugos helyeken ónos eső.

Csütörtök napközben szinte mindenütt olvadni fog. Az előrejelzés szerint északkeleten, északon többnyire borult idő lesz, másutt rövid időszakokra a nap is kisüt. Keleten, északkeleten elszórtan valószínű eső, az északkeleti határvidéken még ónos eső is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között alakul, de északnyugaton, nyugaton mínusz 2, mínusz 3 fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet többnyire plusz 4-11, északkeleten 0 és plusz 3 fok között várható.

A csapadék és a megindult enyhülés miatt Siófokon, Keszthelyen, Balatonkenesén is a kijelölt jégpályák bezárásáról döntöttek, Balatonfüreden még várnak.

Az időjárási viszonyok gyors és kedvező alakulása nyomán Tarlós István főpolgármester szerdán megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten. Országszerte több településen szintén javult a levegő minősége.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×