eur:
394.48
usd:
371
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Szörnyű helyzetben a közlekedők - Lehetőleg ne induljanak most útnak!

Kedden és szerdán havazás és jelentős mennyiségű ónos eső nehezítheti a közlekedést az ország számos megyéjében. A közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak!

A síkosságmentesítés ilyen időjárás esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is – csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. Ezért a közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint a csapadék intenzitásának növekedése. Kedd éjfélig az Északi-középhegység térségében 5 cm hó valószínű, de főként Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein 5 cm feletti hó is hullhat.

Az ország döntő részén (a kb. Győr–Budapest–Debrecen vonaltól délre) jelentős mennyiségű (kb. 1-5 mm) ónos eső várható a kedd délutáni, esti óráktól az éjféli órákig. Az igen jelentős 5 mm körüli ónos eső (jelen számítások alapján) a kb. Pécs–Budapest vonala térségében valószínű

Amit fontos kiemelni: az előrejelzések alapján az ónos esővel és havazásban érintett megyékben megelőzésképpen a szükséges helyeken végeztünk sószórási munkákat - írja honlapján a közútkezelő. Ónos eső idején a csapadék azonban lemossa a burkolatról a kijuttatott szóróanyagot, így csak késleltetni tudjuk a síkosság kialakulását, ettől függetlenül folyamatosan dolgozunk a síkosságmentesítésen, szűkség szerint érdesítő anyagokat szórunk, de igazán hatékonyan csak akkor tudunk beavatkozni, ha a csapadék már elállt.

Intenzív havazás esetén időszakosan lehetnek télies útviszonyok, hiszen egy-egy munkagépünk a kijelölt útvonalán a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat átlagosan 2-4 óra alatt tudja elvégezni, ennyi idő alatt pedig folyamatos csapadékutánpótlás mellett újra havasak, hókásásak, latyakosak lehetnek az utak.

A munkákat a Magyar Közút ütemezetten végzi, azaz első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül az alacsony forgalmú, kisebb településeket összekötő mellékutakon és bekötőutakon avatkoznak be. A munkavégzés idejére a közlekedők türelmét kérik.

A havazással érintett területeken a Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan síkosságmentesítési, illetve hóeltakarítási munkálatokat végez.

A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a cég diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál (06-1-336-2400) is érdeklődhetnek 0-24 órában, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon, ahol számos további hasznos közlekedési információhoz juthatnak az autósok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×