eur:
392.82
usd:
367.89
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Tudja, milyen orvosi szűrések kötelezőek? El is végezték?

Tudja, milyen orvosi szűrések kötelezőek? El is végezték?

Egy 1997-es miniszteri rendelet ellenére csak a háziorvosok lelkiismeretén múlik, hogy elvégzik-e a szükséges szűrővizsgálatokat az alapellátásban - mondta az InfoRádióban Komáromi Zoltán háziorvos. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke úgy véli, ennek nincsenek meg a tárgyi feltételei. A Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke szerint az egészségügyi kormányzat sokat tett a minél szélesebb körű szűrésekért.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997-es rendelet pontosan előírja, milyen szűrővizsgálatokra kell a háziorvosnak elküldenie a még panaszmentes pácienst. A rendszeres szív-, és érrendszeri vizsgálatok mellett bizonyos életkoron felül a férfiaknak prosztata, a nőknek mell és méhnyakrák, mindkét nemnek pedig emésztőszervei szűrésen kell részt vennie. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke úgy látja, a jogszabály betartására nincsenek meg a tárgyi feltételek és a beteget is érdekeltté kellene tenni.

"Kapacitás kell.

Rendelőintézeti, szakorvosi óraszám mellérendelve személyzet és megfelelő diagnosztikai háttér."

A szintén háziorvosként dolgozó, korábban szakfelügyeletet is ellátó Komáromi Zoltán azt mondta, az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt csak a háziorvoson múlik a rendelet betartása.

"Ezt a jogszabályt annak idején, abban a jogi környezetben megalkották, nem korszerűsítették, nem tettek mellé pénzt és nem is ellenőrzik, így az orvosok szakmai lelkiismeretén múlik, hogy a praxisában azoknak a vizsgálatát megszervezze, akik rábízták az életüket."

Bár a forrásoldalról még nem született teljes megoldás, az egészségügyi kormányzat több intézkedéssel segítette az elmúlt években azt, hogy a szűrővizsgálatokat minél szélesebb körében elvégezzék - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke.

„Nyilvánvaló, hogy a szűrések nemcsak a háziorvosok nyakába kell terhelni, hanem

a teljes egészségügyi ellátórendszernek kell ezeket a feladatokat ellátni.

Nem véletlenül alakult meg az országosan több mint 50 egészségfejlesztési iroda. Kimennek a lakossághoz, egy-egy alkalommal 60 ember szűrővizsgálatát - EKG, légzésfunkciós vizsgálat, általános állapotfelmérés, hasi ultrahang - végzik el.”

Az 1997-es rendeletet a Magyar Onkológusok Társaságának elnöke szerint sem lehet ma betartani. Mangel László, a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézet intézetvezetője úgy látja, a személyi és a tárgyi feltételek is hiányoznak ehhez, és a betegek sem eléggé motiváltak.

"Ez nem kivitelezhető. Így, ahogy a háziorvosok mondják, nem biztos, hogy kapacitással bírná az egészségügyi rendszer."

Mangel László közölte, jelenleg jó esetben

a magyar lakosság fele jár szűrésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×