eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kérjük, mutassa fel bérletét, forgalmi engedélyét

Ingyen használhatják a BKV járatait a szmogriadó idejére kitiltott autók tulajdonosai. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig a MÁV és Volán járatain történő utazást tette díjmentessé az érintett autósoknak. A rendszeresen ezekben a gépjárművekben utazó családtagok vagy ismerősök viszont nem részesülnek a kedvezményben.

A forgalmi engedély felmutatásával ingyenesen használhatják a BKV járműveit az érintett autótulajdonosok. A Fővárosi Közgyűlés szerdai egyhangú döntése azonban nem mindenkire vonatkozik – derült ki Tarlós István főpolgármester előterjesztéséből.

„Engedjük meg azt – mert ez logikus lépés –, hogy akinek a járműve 0 és 4-es környezetvédelmi besorolású, annak engedjük meg azonnal az ingyenes közlekedést, a többieknek pedig egyelőre ne, mert ezen az alapon akinek elromlik az autója, az is kérhetne ingyenes közlekedést” - fogalmazott Tarlós István.

Az ingyenesség csak az autó tulajdonosaira vonatkozik, így azokra a családtagokra már nem, akik adott esetben a kitiltott kocsiban szoktak utazni.

A szocialista Horváth Csaba szerint nem elsősorban az autók kipufogógázai okozzák a légszennyezettséget.

Több településen már elfogadható a levegő minősége, másutt változatlanul veszélyes. Budapesten a szálló por magas koncentrációja miatt csütörtökön is egészségtelennek minősítette a levegőt az Országos Közegészségügyi Központ.

Az OKK térképe szerint az ország nyugati felében érdemben csökkent a légszennyezettség: ott maximum kifogásolt a levegő minősége. Hat településen továbbra is veszélyes a levegő: Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren. Szintén hat település - Budapest, Szeged, Debrecen, Oszlár, Vác és Salgótarján - levegőjét csütörtökön is egészségtelennek minősítette az OKK.

 „Az az intézkedés, amit a szmogriadó tartalmaz – ami most éppen a 0-tól 4-es környezetvédelmi osztályba tartozó gépjárművek kitiltása – a helyes irányba tett lépés, csak valószínűleg nem elegendő, mert az elmúlt két napos egészségügyi adatok azt mutatják, hogy sajnos nem csökkent olyan mértékben a szállópor koncentrációja, mint amit az intézkedéstől reméltünk” - véli Horváth Csaba.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke újra beterjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé azt a javaslatát, amely a jelenleginél sokkal több gépjármű közlekedését korlátozná szmogriadó idején.

„Többek között lehetővé teszi azt, hogy sokkal több gépjármű közlekedését korlátozzák ezen időszak alatt, szigorú környezetvédelmi korlátozásokat vezet be, illetve

lehetővé teszi a páros és a páratlan rendszámú autók kitiltását a városból,

a belsőégésű motorok teljes kitiltását a városból, és lehetővé teszi azt is, hogy a Hungária körgyűrűn belül ez idő alatt ingyenes legyen a tömegközlekedés” - ismertette Karácsony Gergely.

Szerda délután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ingyenessé tette a szmogriadó miatt kitiltott autósoknak az utazást a HÉV, a MÁV-Start és a Volánbusz állami megrendelésű budapesti elővárosi járatain is a szmogriadó visszavonásáig.

A Belügyminisztérium nyilvántartása szerint Budapesten a forgalomban lévő személyautók 28 százaléka, 169 170 gépkocsi érintett a szmogriadó miatt elrendelt közlekedési korlátozásban.

Magyarországon összesen 3 322 479 személygépkocsi van forgalomban, ebből 1 222 913 személyautónak olyan a környezetvédelmi besorolása, hogy nem közlekedhet szmogriadó esetén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×