eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elképesztő sikert értünk el!

"Elképesztő sikert értünk el!"

A negyedik helyen végzett a világ legrangosabb szakácsversenyén a magyar csapat Lyonban. A Bocuse d`Or 24. országos világdöntőjén az öt különdíjból kettőt is elhozott Széll Tamás séf és három segítője.

„Elképesztő munka és elképesztő, hogy milyen fantasztikus sikert értünk el!”

Elképesztő sikert értünk el!

- nyilatkozta percekkel az eredményhirdetés után az InfoRádiónak Bíró Lajos, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tiszteletbeli elnöke Lyonból.

„Bekerültünk a gasztronómiai vérkeringésbe, számolni kell velünk, a hétköznapi életben is!”

Az elismerés újabb lendületet adhat annak a fejlődésnek, amely a hazai vendéglátást jellemezte a közelmúltban, és irányt mutat a magyar gasztronómia következő generációja számára is – olvasható a Bocuse d'Or Akadémia közleményében.

„Széll Tamás sikere megmutatja, mennyit lehet előrelépni, elindul egy rivalizálás. A séfek és a szakácsok elkezdeni fejlődni, új dolgokat bevezetni, a Bocuse d'Or technológiáiból sokan átvisznek a mindennapi életbe. Látják, hogy egy szakács ilyen sztár lehet, sokkal többen, sokkal igényesebbek jönnek a szakmába, mert látják, hogy van jövőképe” - fogalmazott Bíró Lajos.

A magyar csapat 1565 ponttal a negyedik helyet szerezte meg, és alig 16 ponttal maradt le a dobogóról.

„Egy valamit kell tudomásul venni, amikor az eredményeket nézegettük, hogy kiket előztünk meg, gasztronagyhatalmakat.

Megelőztük Franciaországot, Japánt, Svédországot, Dániát.”

A magyar csapat az öt különdíjból kettőt megnyert, az egyik – immár harmadik alkalommal – a legjobb promóciós plakát díja, illetve a Széll Tamás vezette csapatnak ítélték a legjobb hústálért járó különdíjat is.

A különdíj azért is különösen fontos, mert ez a fogás volt az idei jubileumi, három évtizedes történetre visszatekintő verseny kiemelt fogása – mondta el az InfoRádiónak a lyoni döntő egyik műsorvezetője, Jókuti András gasztroblogger, világevő.

„Az egész verseny témáját adta elsősorban, a harminc évvel ezelőtti legelső győztes ételre emlékezve: a bresse-i csirke rákkal. Ennek az ételnek a fődíját mi kaptuk, amire lehetünk büszkék, ahogy a negyedik helyre is, ami egészen lenyűgöző eredmény.”

Az első helyen az Egyesült Államok végzett, a második Norvégia, a harmadik Izland lett a Bocuse d'Or 2017-es világdöntőjén.

„Mindenki nagyon komolyan vesz minket, az egész verseny folyamán érezhető volt, hogy figyelnek minket.” Jókuti András hozzátette, bebizonyítottuk, hogy az elmúlt tíz év jó irány. „Jó a tendencia, ez egy következő állomás.

Aki volt negyedik, abból lesz előbb-utóbb dobogós is.

Amennyire a magyar gasztronómia étvágyát ismerem, már két év múlva. Az éttermek is igyekeznek egyre komolyabb színvonalat elérni. Nekünk van a régióban a legtöbb Michelin-csillagunk, a Bocuse d'Or élmezőnyében is szeretnénk megmutatni, hogy van keresnivalónk, itt van a helyünk” - mondta a gasztroblogger.

Elképesztő sikert értünk el!

Az idén 30. születésnapját ünneplő, kétévente megrendezett gasztronómiai megmérettetés zsűrije különösen magas ponttal értékelte a magyar csapat teljesítményét az íz és főzési technika, a tálalás, a földrajzi sajátságosság és eredetiség értékelése során.

A magyar csapat teljesítménye különösen annak fényében egyedülálló, hogy soha egyetlen nemzetnek nem sikerült még ilyen rövid idő alatt ilyen hatalmas előrelépést elérnie. A 24 tagú mezőnyből számos ország már a verseny kezdete óta részt vesz a megmérettetésben, az éremtáblázat első öt helyezettje birtokolja az összes érem nagyjából négyötödét. Ezzel szemben Magyarország mindössze harmadik alkalommal indult a versenyen – 2013-ban Széll Tamás 10., Molnár Gábor 2015-ben 13. lett –, és több évtizedes hátrányt hat év alatt ledolgozva érte el ezt a kimagasló szakmai eredményt. Bár Magyarország még csak harmadszor vett részt a Bocuse d'Or világdöntőjén, de a magyar csapat plakátja idén már harmadszor kapta meg a legtöbb közönségszavazatot – olvasható a Bocuse d'Or Akadémia közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×