eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"A szmog egy már beteg ember halálához is hozzájárulhat"

Szerdán az országban többfelé mérséklődött némileg a légszennyezettség, de a legtöbb településen - köztük a fővárosban - így is egészségtelen. Északkeleten továbbra is veszélyes a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt. Az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi szaktanácsadója szerint a szmog akár egy már beteg ember halálához is hozzájárulhat.

A felső légúti megbetegedések mellett más komoly problémák kialakulásához, a többi között véralvadáshoz is hozzájárulhatnak légszennyezettség idején a szervezetbe jutó porrészecskék - mondta az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi szaktanácsadója.

Páldy Anna az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy nem a látható, ülepedő por jelenti az igaz veszélyt, hanem a minél kisebb átmérőjű porrészecskék, mert azok bejutnak a tüdő legmélyebb részeibe, illetve a véráramba is.

Hozzátette: a magas szállópor-koncentráció és levegő minőségének romlása idején megnövekszik a kórházi felvételek száma. Emlékeztetett arra, hogy 2005-ben, amikor különösen rossz volt a lég-szennyezettségi helyzet, ez 300 ember halálához is hozzájárulhatott.

Az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi szaktanácsadója arról is beszélt, hogy a légszennyezettséghez hozzájárul a téli hideg is. A magyar háztartások egyötödében ugyanis fával vagy vegyes tüzelésű berendezéssel fűtenek.

A szaktanácsadó a jó minőségű, száraz fát ajánlja tüzelőnek azok számára, akik nem rendelkeznek gáz vagy villanyfűtéssel, illetve nem megújuló energiát használnak.

Az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi szaktanácsadója hozzátette: a levegő megtisztulásához már egy kis légmozgás is elegendő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×