eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ezt várják a magyar politikusok a Brexittől

A munkavállalók érdekeinek védelmét hangsúlyozták és elhúzódó tárgyalásokra számítanak az InfoRádió által megkérdezett politikusok a Nagy Britannia uniós kilépéséről készített körképben.

Egy kérdés, kétféle vélemény: így látják a Brexitet a magyar pártok.

Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint kölcsönös érdekek talaján kell a megállapodást megalkotni. Fontos, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió a britek kilépése után is szoros kapcsolatban maradjon, illetve hogy „a Nagy-Britanniával szoros kapcsolatot ápolni kívánó honfitársaink számára ezt a lehetőséget sikerüljön minél teljesebb mértékben fenntartani.”

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő egy nagyon gyötrelmes tárgyalássorozatra számít Londonnal.

Hoffmann Rózsa, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője: Remélem, hogy a magyar munkavállalók helyzete, bárhol is vállaljanak munkát a brit birodalomban, nem fog romlani.

Ungár Péter, az LMP külügyi szakszóvivője szerint a magyar kormánynak a kint munkát vállaló magyar állampolgárok érdekeit kell képviselnie.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint a briteknek tudomásul kell venniük, hogy a kilépéssel kikerülnek az uniós belső piacról. Olyan nincs, hogy a britek bizonyos, számukra kedvező pontokat kimazsoláznak, és azt mondják, ezt és ezt akarjuk, a többit pedig nem.

Balczó Zoltán Jobbik európai parlamenti képviselője elmondta: a briteknek és az EU-nak is fontos a gazdasági kapcsolatok erősítése. A cél a lehető legjobb együttműködés, ha szükséges, akkor egy külön szabadkereskedelmi egyezménnyel.

Hajdu Nóra, az Együtt szakpolitikusa: „Az Európai Unió számára érzékeny veszteség Nagy-Britannia kilépése, hiszen ő nemcsak egy nagy ér erős európai nemzet távozik, hanem egy olyan ország, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, nukleáris hatalom, erős katonai és biztonságpolitikai szövetséges.”

Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külügyi szakpolitikusának meggyőződése, hogy mindkét félnek nagyon nagy szüksége van a másikra, ezért nehéz és körülményes tárgyalás vár rájuk. Várhatóan két év alatt zárulhatnak le a tárgyalások a britek kilépéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×