eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Új párt alakul

Idős Demokraták Szövetsége elnevezéssel nyugdíjaspártot alapít egy nyugdíjasokból álló szervezet. Az egyik alapító szerint erre azért van szükség, mert a nyugdíjas civil szervezeteknek nincs politikai súlyuk. Kabai Tibor az InfoRádiónak úgy fogalmazott: szeretnének túllépni a mai politikai kocsmán.

„A párt a megalakulás befejezésénél jár. Elkészítettük az alapítónyilatkozatot, szerkesztjük az alapszabályunkat, és várhatóan január végén formálisan is kimondjuk a párt megalakulását és elindítjuk az engedélyeztetési folyamatot a bíróságnál” - közölte a párt alapítója.

A döntést azzal indokolták, hogy úgy látják, a nyugdíjasokat, az idős emberek nem képviselik megfelelően a már meglévő pártok.

„Szeretnénk túllépni ezen a mai kocsmán, amit a politikai struktúra jelenleg jelent” - fogalmazott Kabai Tibor.

A párt alapítója úgy véli, nincs megfelelő helye a nyugdíjasok politikai képviseletének.

„Vannak nyugdíjas civil szervezetek, amelyek ugyan hatékonyan működnek, és jól végzik a feladatukat, de politikai súlyt nem jelentenek. Politikai súlyt a sok tag jelent. A sok tag sok szavazatot jelent, és a sok szavazat politikai erőt” - véli a párt alapítója.

Ezt fel kellett ismernünk, és meg kellett állapítanunk, hogy ez nem megy másképpen, mint politikai párt alapításával, működtetésével, és a választásokon történő indulással – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy nagyon gyakran zajlik arról a közbeszéd, hogy a nyugdíjasokat felhasználják szavazatszerzésre a pártok, úgy válaszolt: többek között ez az, amiből elegük van.

„Az, hogy a nyugdíjasból egy szavazógép legyen az aktuális hatalomnak nyomogatva a gombokat, és megvásárolható legyen tízezer forintos utalvánnyal, ez abszurdum. Ennél sokkal mélyebb és strukturálisan rosszabb helyzet az, amiben a nyugdíjasok vannak” - fogalmazott az Idős Demokraták Szövetségének egyik alapítója.

„Azt látjuk, hogy azok a közös érdekek, értékek megfogalmazhatóak, amelyek mellett a nyugdíjasok többsége nyugodt lelkiismerettel fel tud sorakozni, jobb és baloldali orientációtól függetlenül. Ezek a közös értékek evidensen a nyugdíjkérdéshez kapcsolódnak, az egészségügy lerohadásához, illetve az időskori méltóság, az időskori diszkrimináció elleni fellépéshez vezet” - közölte.

Kabai Tibor elmondta, eddig nem vállalt politikai szerepet.

„Bizonyára nagyon sokan leszünk úgy, hogy most először teremtődik meg az a politikai struktúra sok ember számára, amelyben úgy fejthet ki kritikailag releváns tevékenységet, hogy amúgy a személyes érzelmeit, értékeit, gondolatait, családi kapcsolatait, múltját, vallásosságát vagy éppen vallástalanságát ne kelljen feladnia, ne kelljen erről számot adnia, hanem arra koncentráljon, ami valóban fontos egy rétegpárt számára” - mondta az Idős Demokraták Szövetségének egyik alapítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×