eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Eldőlt: marad a BME-n a Gazdálkodástudományi Kar

Eldőlt: marad a BME-n a Gazdálkodástudományi Kar

Marad a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, vagyis nem kerül át az Eötvös Lorand Tudományegyetemhez - mondta az InfoRádiónak Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

"Az erre vonatkozó döntés megszületett. Azt a döntést hoztuk, hogy a Műszaki Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara marad a Műszaki Egyetemen" – jelentette ki Palkovics László.

Az ügy előzménye, hogy a Műszaki Egyetem Gazdálkodástudományi Karának oktatói jelezték, nem érzik jól magukat a Műszaki Egyetemen belül. Úgy érezték, hogy a kar tevékenységének súlyához képest azok a feltételek, amik között működniük kell, nem kielégítőek. Jelezték azt is, hogy ha ezt az egyetemen nem lehet elérni, akkor szeretnék az ELTE-n folytatni a tevékenységüket – emlékeztetett az oktatásért felelős államtitkár.

Az államtitkár közölte: a fenntartó szempontjából az a fontos, hogy maga az adott képzés jó legyen.

„Az ügy akkor gyorsult fel, amikor a fenntartó meghozta azt a döntés, hogy kezdjük el a csatlakozási tárgyalásokat. A Műszaki Egyetem pedig elkezdte annak a szabályrendszernek a kialakítását, amely reményeink szerint garanciát jelent arra, hogy a kar jobban fog tudni működni” - közölte Palkovics László.

„Az elmúlt időszak megmutatta azt, hogy ugyan korábban kellett volna ezt elkezdeni – tehát nem néhány héttel ezelőtt – a változtatást, de azok a feltételek, amiket a Műszaki Egyetem szenátusa azután el is fogadott, a kar oktatói jelentős részének garanciát jelentene, így szeretnének a Műszaki Egyetemen belül maradni. Ezt ki is fejezték a fenntartó irányába” - tudatta az államtitkár.

„Ezért azt a döntést hoztuk, hogy a Műszaki Egyetem Gazdálkodástudományi Kara marad a Műszaki Egyetemen” – jelentette ki.

Hozzátette: ennek ellenére a Műszaki Egyetemnek feladatul szabták, hogy a feltételeket, amiket elfogadtak, be kell tartaniuk, és rendezni kell azokat a strukturális-személyi ügyeket, amelyek a kar további jó működéséhez szükségesek.

„Egyelőre a Műszaki Egyetem kapott egy esélyt arra, hogy ezeket az ügyeket rendezze. Ha ez nem történik meg, akkor újra vissza fogunk térni arra, hogy a fenntartói döntéssel egy másik egyetem fogja működtetni a kart” - összegezte Palkovics László.

Azzal kapcsolatban, hogy meddig kap határidőt a Műszaki Egyetem, az államtitkár elmondta: alapvetően a karok áthelyezése évente kétszer, február elsején vagy augusztus elsején történhet meg.

„Nyilvánvalóan időt kell hagyni arra, hogy lássa a kar a változásokat. Ezért a reális határidő 2018 februárja vagy augusztusa. De egyelőre bízom abban, hogy ez megoldódik” - fogalmazott.

Az államtitkár hozzátette: ebben az ügyben az ELTE volt az a szereplő, amelyik kifejezetten pozitívan állt a dologhoz, és azt mondta, hogy ha a fenntartó úgy dönt, akkor vállalják ennek a képzésnek az átvételét.

„Az ELTE Magyarország legjobb tudományegyeteme, és azt gondolom, hogy az egy teljesen legitim igény, hogy gazdálkodástudományi és műszaki képzést folytasson. Egyelőre most a fenntartó támogatni fogja az ELTE-t abban, hogy a szombathelyi képzésnek a Budapestre történő kiterjesztését mind a műszaki, mind a gazdálkodástudományi területen meg tudja tenni, ebben minden támogatást meg fogunk adni az ELTE-nek” - közölte Palkovics László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×