eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Adjon télikabátot a vízmérő órára

A nagy hidegben a vízmérők és a vízvezetékek fokozott veszélynek vannak kitéve. A Magyar Víziközmű Szövetség ezért a szerelvények letakarását, a vízmérőaknák szigetelését kéri a fogyasztóktól - mondta el az InfoRádióban a szervezet főtitkára.

Nagy Edit felhívta a figyelmet, hogy ha a kertben aknában van a vízmérő, akkor valamilyen szigetelőanyaggal lehet védekezni, mert kellő mélységben van a szerkezet, mégsem védi annyira a talaj, mint a vízvezetéket.

A Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára elmondta, a nem fűtött épületekben lévő vezetékek is gyakran elfagynak, ezért ezeket is célszerű valamilyen szigetelővel bevonni. A kerti csap is könnyen szétfagyhat, ha ősz végén elfelejtettük vízteleníteni.

Nagy Edit jelezte, a bejelentések alapján látszik, hogy a vízmérő órák, bár mínusz tíz fokig bírják, mínusz húsz foknál már sok elfagyott. A Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára szerint a megelőzés egyszerű, akár egy papírdobozzal, kiselejtezett kabáttal, takaróval is hasznosan lehet védekezni a fagykár ellen.

Az olvadás során újabb veszélyt jelenthet, mert a víz jég formájában nagyobb térfogatú, ami szétnyomhatja a csöveket, a mostani enyhüléskor is sok bejelentés érkezett a vízmérők csöveinek elfagyásáról – tette hozzá Nagy Edit.

A Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára kiemelte, érdemes ellenőrizni a vízmérőt. Ha megnyitjuk a csapot és nem forog a csillagkerék, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg deformálódott a számlálószerkezet vagy a lakásban nem folyik a víz, valószínűleg csőtörés történt, amelyről a szolgáltatót értesíteni kell. Nagy Edit hozzátette, minden olyan vízelfolyás, amely a hálózaton keletkezett, a felhasználó számláját terheli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×