eur:
393.75
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A nagyberuházások éve jön a magyar kultúrában - a nap hírei

Összefogást szorgalmazott a világban sok helyen üldözött keresztényekért Erdő Péter bíboros, prímás. Több száz milliós bírság kifizetését vállalta a Moody’s.

A nagyberuházások évének nevezte 2017-et a magyar kultúrában az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán az M5 műsorában kiemelte: a tavalyi 52 milliárd forinttal szemben az idén több mint 125 milliárd forint jut kulturális célokra. A nagy építkezések között szerepel a Liget Budapest projekthez kötődő múzeumnegyed megvalósítása, valamint a Múzeumkert, az Operaház műhely- és raktárházaként működő Eiffel-csarnok, és az Iparművészeti Múzeum megújítása is.

Ismét rekordévet zárhatott a turizmus. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója bejelentette: a január-októberi időszakban a vendégek és a vendégéjszakák száma is 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A szállásdíj-bevételek 10 százalékkal, a szálláshelyek összes bevétele pedig 8 százalékkal növekedett egy év alatt. Guller Zoltán hangsúlyozta: a turizmus nem csupán vendégéjszakákról és a szálláshelyekről szól, fejleszteni kell a kulturális programokat, sportrendezvényeket, a gyógyhelyeket is.

Összefogást szorgalmazott a világban sok helyen üldözött keresztényekért Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján. Úgy fogalmazott: az együttérzésnek cselekvő erővé kell válnia. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke igehirdetésében arról beszélt, hogy az emberek egymás között évezredek, évszázadok óta falakat emelnek.

Nem köt választási szövetséget 2018-ban a Jobbik. Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője úgy fogalmazott: a Jobbik, mint 21. századi politikai közösség nem kíván együttműködni a 20. század korrupcióban gyökerező pártjaival, amelyek közösen felelősek az elmúlt 26 év kudarcaiért. Közben az LMP a tisztújító kongresszus után azt közölte: célja a kormányváltás 2018-ban és az, hogy a politika új irányt vegyen. A párt szintén egyedül indul a választáson.

Korlátozta a forgalmat a rendőrség a normafai, a dobogókői, és a mátrai kirándulóhelyek környékén, miután megteltek a parkolók. A forgalmi torlódás elkerüléséért nem engedik tovább az autókat a XII. kerületi Eötvös út és Fülemüle út kereszteződésétől. A Normafára csak a BKK menetrend szerinti autóbuszjáratai mehetnek tovább. Megteltek a parkolók Visegrádon és Dobogókőn is, ezért már Pilisszentkereszten visszafordítják a járművezetőket a rendőrök.

Siófokon kétnapos üzemszünet után újra megnyitott a Balaton jegén kijelölt hivatalos jégpálya és a vonyarcvashegyi is újra látogatható. Viszont Keszthelyen és Balatonfüreden várnak még a nyitással. Pintér Tamás, a siófoki jégpályát üzemeltető cég vezetője elmondta, a lehulló csapadék és az enyhülés miatt kellett üzemszünetet elrendelni az Ezüstparton.

Az izraeli kormányfő értelmetlennek, a Palesztin Hatóság elnöke ugyanakkor a béke utolsó esélyének nevezte a Párizsba összehívott békekonferenciát. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban többször figyelmeztetett arra: Izrael csakis a palesztinokkal folytatott közvetlen, kétoldalú megbeszéléseken hajlandó egyeztetni a békefolyamatról. A palesztinok ugyanakkor évek óta sürgetik a nagyobb nemzetközi beavatkozást a palesztin állam létrehozásának elérésére.

Elengedte a Molenbeek negyedben szombaton őrizetbe vett 3 embert a brüsszeli rendőrség. A tájékoztatás szerint házkutatásokat tartottak abban a negyedben, ahol a 2015-ös párizsi és 2016-os brüsszeli merényletek feltételezett elkövetői rejtőzködtek. Az ügyészség közleménye szerint mindhármukat a kihallgatás után szabadon engedték. Más részleteket nem közöltek.

Moszkva szerint jelentősen megnövekedett az orosz informatikai rendszerek elleni támadások száma. Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy lapinterjúban arról beszélt, hogy ezekhez a nemzetközi üzemeltetőket és szolgáltatókat is felhasználják és az alkalmazott módszerek folyamatosan fejlődnek. Úgy vélte: Barack Obama kormánya alaptalanul gyanúsítja Oroszországot hackertámadásokkal.

Több mint 860 millió dollár bírságot fizet a Moody's. A világ egyik legnagyobb hitelminősítőjével szemben a vád az volt, hogy felülértékelt számos jelzálog-fedezetű értékpapírt még a nemzetközi pénzügyi válság előtt. A pozitív ajánlás alapján a befektetők nagy számban vásárolták ezeket a papírokat, majd a túlnőtt piac csődbe juttatott sok befektetőt. Elemzők szerint a jelzálog fedezetű értékpapírpiac összeomlása idézte elő a pénzügyi válságot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×