eur:
395.41
usd:
372.34
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Vigyázzon! Jégpáncéllá válhatnak az utak

Az ónos eső miatt az ország középső sávjában több megye járásaira már a másodfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban. Az érintett területeken a következő órákban a tartós ónos eső miatt jégpáncél alakulhat ki az utakon. A rendőrség és a katasztrófavédelem fokozott figyelmet kér az útnak indulóktól.

A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében várható a nap folyamán tartós ónos eső, ezért ezeken a területeken másodfokú a figyelmeztetés. Szintén az ónos eső miatt Békés és Heves megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: péntek éjfélig az ország nagy részén jelentős csapadék várható, többfelé 15-20 milliméter körüli mennyiség hullhat, ezért Budapesten, Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Előreláthatólag a déli, délutáni órákig az ország déli, délnyugati területein inkább eső, az ország többi részén eső, havas eső, mellett havazás várható.

Várhatóan a délutáni, esti óráktól már a síkvidéken is inkább a havazás lesz a jellemző, ezeken a területeken maximum 10 centiméternyi, a magasabban fekvő részeken akár 15 centiméternyi hóréteg alakulhat ki. Az Északi-középhegységben 25-30 centiméternél is több hó hullhat.

A havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Szintén a hó miatt a fővárosban és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva fokozott figyelmet kért az útnak indulóktól, hiszen a megváltozott útviszonyok miatt lassabban kell vezetni.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a havazás és az ónos eső miatt fennakadások lehetnek a forgalomban, ezért hosszabb menetidőre kell készülniük az érintett térségekben közlekedőknek.

A rendőrség is azt kéri, hogy a közlekedők járműveik sebességét az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg.

Dolgoznak a síkosságmentesítésen

A közterület-fenntartó folyamatosan végzi a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést, így pénteken üzemkezdettől a BKV járatai fennakadás nélkül közlekednek - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint a fővárost éjjel egy óra körül érte el a csapadékzóna, változó intenzitással, változó halmazállapottal. Volt ahol havazott, volt olyan terület, ahol ónos eső esett.

Az FKF tájékoztatása szerint a havazás előtt megelőző szórást végeztek. Mint írták, az éjszakai műszakban 79 géppel takarították a hótól az utakat és síkosságmentesítettek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a mellékutak ismét havasak, megtisztításukat csak a több mint 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózat rendbetételét követően tudják megkezdeni.

Hozzátették: a nappali műszakban tovább folytatják az utak és a társaság által kezelt közjárdák, közlépcsők síkosságmentesítését.

A közlemény szerint az ingatlanok előtt a járdák takarítása a tulajdonosok, üzemeltetők kötelezettsége.

Az FKF azt kéri a közlekedőktől, hogy fokozott körültekintéssel közlekedjenek.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×