eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Továbbra is kiemelt nemzetbiztonsági ügynek tartja a határvédelmet a kormányfő - a nap hírei

Magyarország megfelelő energiakészlettel rendelkezik - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Három megyében másodfokú a figyelmeztetés az ónos eső miatt.

Magyarország a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is ki tudja elégíteni az energiaigényeket - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János hangsúlyozta: a kormány minden települési önkormányzatnak segít a hajléktalanok ellátásában és a bajba jutottak megsegítésében. Bejelentette: a kabinet szigorúbban bírálja el a folyamatban lévő beruházások többletköltségeire vonatkozó önkormányzati igényeket. A kabinet döntött az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról is. A tárcavezető a fokozott terrorveszéllyel és biztonsági kockázatokkal indokolta az intézkedést. Lázár János szólt arról is, hogy a kormány ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a 4-es metró építése ügyében.

Várhatóan májusban-júniusban kezdődhet a 3-as metróvonal infrastrukturális felújítása - közölte a főpolgármester. Tarlós István a TV2 reggeli műsorában emlékeztetett arra, hogy legutóbb már kiviteli tervekre írták ki a tendereket, így árfelhajtó kockázatokat nem árazhatnak be az ajánlattevők, mint az engedélyezési terveknél. Megjegyezte: korábban azért nem lehetett dönteni a tenderekről, mert a kormánnyal kötött támogatási szerződésben meghatározott felső limitet a beérkezett ajánlatok 34 milliárd forinttal túllépték. A főpolgármester a szakvélemények alapján valótlannak nevezte a 3-as metró életveszélyességéről szóló állításokat.

Továbbra is kiemelt nemzetbiztonsági ügynek tartja a határvédelmet a kormányfő. Orbán Viktor a határvadász-képzés első ütemében részt vevő állomány eskütételén ezt azzal indokolta, hogy a magyar határra nehezedő nyomás a következő években nem szűnik meg. A miniszterelnök kijelentette: a honvédség és a rendőrség munkájának köszönhetően Magyarország ma az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa.

Március végével lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények értékesítését az Államadósság Kezelő Központ, amely a kedvező finanszírozási helyzettel indokolja az intézkedést. Az ÁKK közleménye szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt.

Magyarország is csatlakozik az Európai Űrügynökség technológia-transzfer hálózatához. A társulásnak köszönhetően a jövőben a magyar vállalkozások is hozzáférhetnek az űrkutatás előmozdítása közben létrejött, iparjogvédelmi oltalommal ellátott tudáshoz és fejlesztésekhez. Szász Domokos a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke bejelentette azt is: Magyarország az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának bevonásával csatlakozik a rendszerhez. Hangsúlyozta: az űrtechnológia sokszor hétköznapi problémákra is képes választ adni, példaként az egészségügyet vagy az ipari termelés hatékonyságának növelését említette.

A madárinfluenza miatt eddig 3 millió állatot kellett leölni, és 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak - közölte a Baromfi termék Tanács elnök-igazgatója. Csorbai Attila az M1-en elmondta: a legnagyobb kárt a víziszárnyas-állományban okozta a betegség. A szakmai szervezet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy csirke-, illetve pulykahúsból folyamatos lesz az ellátás, viszont kacsából és libából előfordulhat készlethiány.

3 megyére és a fővárosra másodfokú, 5 megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható ónos eső miatt a meteorológiai szolgálat. Hajnalban a tartós ónos eső jégpáncélt okozhat, a nap folyamán pedig több helyen 10, néhol akár 20 centiméternél is több hó hullhat. Az észak-nyugati megyékben az erős szél, a középső, a dél-nyugati és az észak-keleti megyékben a havazás miatt van elsőfokú figyelmeztetés.

Továbbra is hajózási tilalom van érvényben a Dunán és a Tiszán. Több kikötőben jégtörő hajók dolgoznak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a fővárosba szerdán érkezett meg az ország legnagyobb jégtörő hajója, a Széchenyi. Budapesten a folyó mintegy 50 százalékát, a Duna felső szakaszán 10-20, Mohácsnál 70-80 százalékban jég borítja. A Tisza teljesen befagyott, Tokajnál és Szegednél is folyamatosan dolgoznak a hajók. Siklós Gabriella hozzátette: a következő héten erősödő jégzajlásra lehet számítani a hideg miatt. Az ország nagy tavai is befagytak, a Balatonon is egybefüggő a jégpáncél.

Történelmi jelentőségű nemzetközi konferencia kezdődött Genfben a ciprusi kérdés rendezéséről. A ciprusi török és görög közösségeket képviselő tárgyalókhoz első alkalommal csatlakozott a görög, a török és a brit külügyminiszter is. A nagyjából egymillió lakosú Ciprus 1974 óta megosztott. A 2004 óta az Európai Unió részét képező Ciprusi Köztársaság fennhatósága csak a sziget déli részére terjed ki, ahol a görög lakosság él. Az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott Észak-Ciprusi Török Köztársaságot Ankarán kívül más állam nem ismeri el.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×