Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Földre zuhant denevért lát? Ezt tegye!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az extrém hideg miatt drasztikusan megszaporodott az emberi segítségre szoruló denevérek száma. A fagyos időben repülésre képtelenné váló állatok a földre zuhanva percek alatt elpusztulhatnak - hívta fel a figyelmet a Madármentő Állomás vezetője. Egyúttal tanácsot adott, miként segíthetünk a bajba jutott kisemlősökön.

„Napok óta folyamatosan csörög a telefonunk, az ország minden pontjáról érkeznek hívások bajba jutott kis denevérek miatt. Csak az elmúlt 24 órában több mint 150 ilyen bejelentés érkezett hozzánk. Többségében segíteni szeretnének a kisemlősökön, de érkezett olyan hívás is, ahol a telefonáló szomszédja sajnos eltaposta a védett állatokat” – foglalta össze a rendkívüli helyzetet Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke és a Madármentő Állomás mályi vezetője.

Madarmento Allomas Malyi Denever 1

Elmondta, hogy elsősorban lépcsőházakban, panelépületek környékén találkozhatunk denevérekkel. A hideg időjárás miatt ugyanis a telelőrések és telelőhelyek áthűlhetnek, a denevérek pedig próbálnak menekülni a hideg elől.

A téli álmukból ébredő állatok mostanra már részben felélték az elraktározott energiatartalékukat, az ébredéssel pedig további energiát vesztenek, s mivel nem marad erejük repülni, leeshetnek a földre - mutatott rá a szakember.

Aki földre hullott denevért talál, könnyen megmentheti az életét. A madármentő állomás vezetője a következőket javasolja:

1. Szerezzen egy jól zárható kartondobozt, amire fúrjon apró szellőzőréseket.

2. Kesztyűvel fogja meg a denevért és tegye bele a dobozba. Ha fél tőle, akkor kartonpapírral nyúljon alá és így tegye a dobozba.

3. A dobozt vigye fagymentes, meleg helyre.

4. Hívja fel ezt a telefonszámot: 06 30 689 2727, ahol segítenek a madármentő állomás munkatársai.