eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Élelmiszerrendőrség lehet a Nébihből

Egyfajta élelmiszerrendőrséget csinálna a kormány a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalból – mondta az InfoRádiónak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Várhatóan egy hét múlva mutatja be a kormány, miként erősítené meg a Nébih, tehát a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal jogosítványait – mondta a földművelésügyi miniszter, az InfoRádiónak adott interjúban.

"A Nébih egy nagyon fontos háttérintézmény, hiszen az élelmiszer-biztonságért való állami felelősség jelenik meg a működésében. A kormány, az FM is dolgozik azon, hogy az intézményt megerősítsük, egy élelmiszerrendőrségi irányba mozduljunk el. A hatékony ellenőrzés és a szakmai hátteret jelentő élelmiszerkönyv a minőségi, természetes eredetű élelmiszertermelés irányába mozdítja el a magyar élelmiszergazdaságot és a fogyasztók szemlélete is ezzel összhangban változik" - fogalmazott Fazekas Sándor.

A tárcavezető kitért arra is, hogy jövőre azaz 2018-ban is lehet áfacsökkentés, akár már februárban dönthet erről a kormány.

"Jónéhány termékkör van - a kenyér, péksütemények, egyes húskészítmények, a hal például, egyes zöldség- és gyümölcsfélék -, amely esélyes erre. Termékek szerint kell kiszámolni, hogy mivel jár, hiszen ha egy adót elengedünk, akkor az államnál az bevételkiesés, ugyanakkor az állami kiadásokra, szolgáltatásokra magasabb szinten tartunk igényt általában, mint amilyen jelenleg, tehát nehéz egyensúlyba hozni ezt a mérleget, de a plusz bevételekből ez lehetséges."

Fazekas Sándor szerint az áfacsökkentést minden alkalommal árcsökkenés követte. A tárcavezető elismerte, hogy a sertéshús ára valóban növekedett a termékkört érintő tavalyi adócsökkentés óta, ám úgy látta, hogy még most sem éri el az érintett élelmiszerek ára a korábbi szintet.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×