eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A rekord hidegben sem dőlt meg az áramfogyasztási csúcs

A lakosság gázellátása biztosított - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője vasárnap az MTI-vel. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) tájékoztatása szerint szombaton nem volt rekordközeli a villamosenergia-ipari rendszer terhelése.

Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője a jövő hét elejére ígért gázfogyasztási adatokat. Azt azonban kiemelte, hogy január elsején 2,3 milliárd köbméter volt a gáztárolókban elhelyezve, s ez a mennyiség megfelel a 2015. szeptember - 2016. február vége közötti teljes lakossági fogyasztásnak.

Emellett folyamatos a gázutánpótlás mind keletről, mind nyugatról, és az országnak Szlovákia felé is van egy csatlakozása. A gáz utánpótlása tehát folyamatos és a lakosság gázellátása biztosított - hangsúlyozta.

A Mavir szombaton 6155 megawattos áramfogyasztási napi csúcsértéket regisztrált, s ez nem közelíti meg a múlt év december 8-i, valaha mért legmagasabb, 6749 megawattos rendszerterhelési adatot.

Berczelly Réka, a Mavir szóvivője a lakossági és az ipari fogyasztást összesítő adatról elmondta: nem csoda, hogy nem dőlt meg a csúcs, hiszen hétvégén, a gyárak munkaszünetében mindig kisebb ez az érték.

Összehasonlításképpen elmondta: a 2016. január 9-10-i hétvégén, amikor 0,1 Celsius fok volt az átlaghőmérséklet, 5879 megawatt volt a rendszerterhelés, most szombaton viszont mínusz 11,8 Celsius fok volt az átlaghőmérséklet. A múlt évihez képest tehát 4,5-5,5 százalékkal nőtt meg a csúcsidei rendszerterhelés, a napi legmagasabb rendszerterhelési adat.

A szóvivő hangsúlyozta: a hideg ellenére sem a napokban, sem a közelmúltban nem volt üzemzavar a nagyfeszültségű átviteli hálózaton. Zavarok kisebb feszültségű hálózatokon fordultak elő, olyan szolgáltatóknál, amelyek a Mavirtól veszik az energiát - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×