eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ennyire veszélyes a szilveszter - videó

Ennyire veszélyes a szilveszter - videó

Szerdától lehet megvenni a kijelölt és engedéllyel rendelkező helyeken a szilveszteri tűzijátékokat. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a petárda árusítása, birtoklása és használata szabálysértés és több mint százezer forintos bírságot von maga után.

Az egész évben forgalmazható tűzijátékok mellett a szabadtéri, nagy hanggal járó pirotechnikai eszközöket december 28. és 31. között lehet megvásárolni, míg felhasználni szilveszter napján este 6-tól másnap reggel 6-ig lehet őket engedély nélkül – ismertette a 2011-es kormányrendeletet az Országos Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Főosztályának rendészeti osztályvezetője. Összesen 630 árusítóhely van az országban.

Povázsai Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett színpadi és hétköznapi tüzijátékokból egy lakótérben legfeljebb egy kiló nettó hatóanyag tárolható, a szabadtériekből pedig maximum 3 kiló.

Ennyire veszélyes a szilveszter - videó

A rendőralezredes hangsúlyozta, hogy petárdázni tilos, sőt, árusítani és birtokolni is szabályellenes.

Büntetésként 150 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki.

Senki ne vásároljon tűzijátékot autó csomagtartójából, piacról, kapualjból, csak olyan helyről, amelynek erre engedélye van – emelte ki Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat Készenléti osztályának vezetője.

Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője arról beszélt, hogy a következő napokban fokozottan ellenőrzik a tűzijáték árusító helyeket.

Figyelni kell arra, hogy a pirotechnikai eszközöket ne kézből indítsuk, legyenek jól rögzítve, hogy ne dőljenek el. Ne irányítsuk őket emberre, épületre, fára vagy állatra. Ne hajoljunk az eszközök fölé, és szélben sem szabad a termékeket használni – sorolta a tanácsokat.

Ennyire veszélyes a szilveszter - videó

Ellenőrzött tűzijátékokat a bevásárlóközpontok környékén elhelyezett konténerekből lehet vásárolni.

A tudatosabb használatot jelzi, hogy az előző évekhez képest tavaly már kevesebb tűzesethez riasztották a tűzoltókat szilveszterkor. Az év utolsó napján átlagosan 40-50 olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet valamilyen pirotechnikai eszköz okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre, vagy szoba ablakán repül be és ott okoz tüzet.

Ezzel párhuzamosan a személyi sérülések száma is csökkent – tette hozzá Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.

A mentők megerősített szolgálattal készülnek a szilveszterre,

mivel ilyenkor a segélyhívások, a mentési feladatok száma - különösen a fővárosban és a nagyvárosokban - jelentősen megnő. Kifejtette: egy kirepülő pezsgősdugó súlyos szemsérülést okozhat, egy illegálisan beszerzett, vagy házilag barkácsolt pirotechnikai eszköz akár életveszélyes is lehet, de még a kis hatóanyag tartalmú, engedélyezett tűzijátékokkal is óvatosan kell bánni.

A mentők az egyéb figyelmeztetések mellett felhívják a figyelmet arra is, hogy a közhiedelemmel ellentétben a nagy mennyiségű alkoholos ital fogyasztása hideg időben különösen veszélyes lehet, mivel az alkohol megbéníthatja a szervezet hőszabályozását, ami gyors kihűléshez vezethet – közölte Győrfi Pál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×