eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ezt tudja, ha vissza kell vinni a karácsonyi ajándékot

Ezt tudja, ha vissza kell vinni a karácsonyi ajándékot

Nem kötelesek visszafizetni a boltosok a karácsony után visszavitt hibás, minőségileg kifogásolt vagy rosszul megválasztott termékek vételárát - mondta az InfoRádió által megkérdezett fogyasztóvédelmi szakember. Siklósi Máté elmondta: a tulajdonosoknak cserére vagy javíttatásra van lehetőségük.

Szavatosság - jótállás

A szavatosság minden vásárolt termékre érvényes. Ez két év, de ez kevesebb jogot biztosít, mint az egyéves kötelező jótállás, mert csak fél évig van lehetőségünk arra, hogy bizonyítási kényszer nélkül reklamáljunk – mondta a fogyasztóvédelmi szakember.

Ezt tudja, ha vissza kell vinni a karácsonyi ajándékot

„Azokra a tartós fogyasztási cikkekre, amelyeknek tízezer forint fölött van az ára, egy évig vonatkozik a kötelező jótállás. Ennek teljes ideje alatt ki kell cserélni vagy javítani kell és adott esetben vissza kell fizetni a vételárat, amíg a cég be nem bizonyítja, hogy a hibát az átvétel után okozta a fogyasztó.”

Siklósi Máté kiemelte, egyéb jogosítványai is vannak a nagyobb értékű fogyasztási cikket vásárlóknak.

„Meghibásodás esetén a vásárlás után három munkanapon belül visszaviszi a terméket, akkor azt nem lehet javítani, azonnal ki kell cserélni.”

Visszajár a pénz?

Hibás termék esetén a fogyasztók nagy többsége egyből pénzt szeretne visszakapni. Ez nem helyes eljárás, a Polgári Törvénykönyv hiba esetén kötelezi a kereskedőt arra, hogy javítást vagy cserét ajánljon fel. Ha az üzletben ezt nem sikerül rendezni, békéltető testülethez kell fordulni – ajánlotta a fogyasztóvédelmi szakember.

„Az internetes vásárlás előnye, hogy a termékekkel kapcsolatos információk elérhetősége, az árak összehasonlíthatósága könnyebb."

Siklósi Máté elmondta, a bizalom erősítésére az Európai Unió szervei létrehozták az úgynevezett 14 napos elállási jogot, ami azt jelenti, hogy ezen időn belül akkor is visszaküldhető a termék, és vissza kell, hogy fizessék a termék és a kiszállítás díját, ha már kipróbáltuk. Ezt a jogot egy üzletben vásárolt termék esetén nem biztosítja a jogalkotó - tette hozzá a fogyasztóvédelmi szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×