eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még nincs vége az ónos esőnek, de enyhül az idő

Estig jelentéktelen hószállingózás, szemcsés hó, ónos szitálás továbbra is előfordulhat. Éjszakától is erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmenetileg, kisebb körzetekben csökkenhet a felhőzet. Vasárnap napközben több helyen valószínű kisebb eső, zápor, az északkeleti megyékben hó, fagyott eső, ónos eső egyaránt lehet.

A kontinens északi, északnyugati felén továbbra is változékony, többfelé szeles időjárás a jellemző, ott ugyanis ciklonok és frontjaik vonulnak nyugatról kelet felé. Emiatt nagyrészt erősen felhős az ég, és több helyen alakul ki csapadék: nyugaton eső, keleten, északkeleten havazás. Európa többi részén magas légnyomású képződmény, anticiklon az időjárás fő meghatározója: területén sokfelé borult, párás az idő, amelyben jelentéktelen ónos szitálás, hószállingózás is előfordul, ugyanakkor a mediterrán tájakon sok a napsütés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Nyugat-Európában 7, 12, a mediterrán térségben 11, 19 fok között alakul. Kelet, északkelet felé haladva egyre alacsonyabb maximumokat mérnek, a középső vidékeken a borult, párás helyeken, valamint Kelet-Európában 0, -5 fok a jellemző. A leghidegebb továbbra is az Ural előterében van, ahol az elmúlt napokhoz képest kissé enyhült a hideg, de a kora délutáni órákban is mindössze -12, -18 fokot mutatnak a hőmérők.

A Kárpát-medence felett szombatról vasárnapra virradóra egy hidegfront vonul át, amely mögött erősödik a nyugati, északnyugati áramlás, ennek hatására az ország nagy részén jelentősen megenyhül az idő.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Ma borult, párás idő várható, a magasabban fekvő helyeken zúzmarás köddel. Estig jelentéktelen hószállingózás, szemcsés hó, ónos szitálás továbbra is előfordulhat. Éjszakától is erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak átmenetileg, kisebb körzetekben csökkenhet a felhőzet. Éjjel az ország északi felén-harmadán kisebb csapadék előfordulhat, amely nagyjából a Dunától nyugatra ónos eső, eső, keletre inkább havazás lesz.

Vasárnap napközben több helyen valószínű kisebb eső, zápor, az északkeleti megyékben hó, fagyott eső, ónos eső egyaránt lehet. Ma gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Éjszakától nyugatira, északnyugatira fordul, és az északkeleti, valamint a délnyugati megyék kivételével megerősödik a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -4 fok között alakul, de hajnalban már ennél enyhébb idő valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 3, 8 fok között várható, az északkeleti megyékben azonban csak -1, +2 fokra számíthatunk.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×