Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ne kelljen tűzoltót hívni, előzzük meg a lakástűzet!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Karácsonykor mindig több tűzesethez riasztják a tűzoltókat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint ezek az esetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők.

A karácsonyi időszakban gyakran gyulladnak ki a dekorációs elemek, például az adventi koszorúk, a magukra hagyott gyertyák, mécsesek, csillagszórók, de a konyhai tevékenységek közben keletkezett tűzesetek száma is gyakoribb ilyenkor, mint az év többi részében. – mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hajdu Márton hozzátette, a napi riasztások száma nem emelkedik lényegesen, de a napi átlagos riasztási számon belül a lakástűzesetek aránya lesz nagyobb ilyenkor.

Előzzük meg a balesetet!

A legfontosabb alapszabály: a nyílt lángot – cigaretta, csillagszóró, gyertya, mécses – soha ne hagyjuk magára!

Felborulhat, leéghet, amitől aztán az egész lakás is – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hajdu Márton azt is kiemelte, a konyhában ne tartsuk az ételeket a szükséges időnél tovább a tűzön. Ha meggyulladna a serpenyőben felejtett olaj, ne vízzel próbáljuk eloltani, hanem fedjük le, kapcsoljuk le a gázt vagy a villanyt és várjuk meg, amíg kihűl!

„A lakásban rengeteg éghető anyag található, ezért rendkívül gyorsan,

akár percek alatt ki tud égni egy egész szoba is.

Ezért, ahogy észrevesszük, hogy baj van: felborult a gyertya, kigyulladt a terítő vagy egy szőnyegrész, azonnal próbáljuk eloltani és így megakadályozni a nagyobb kiterjedésű tűzet.”

Ha ez nem sikerül időben, zárjuk be a helyiséget és hívjuk a 112-es segélyhívón a tűzoltókat és értesítsük a szomszédokat is, hogy ők is időben el tudják hagyni a házat - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.