eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány totális politikai háborút lát

Kiéleződő politikai versengésre számít 2017-ben Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, aki szerint a Fidesz "totális politikai háborút kezd Magyarország ellen", míg az ellenzék az év első felében megteremti a kormánypárttal szembeni közös fellépés politikai, szervezeti és személyi kereteit.

Az ellenzéki párt vezetője szerdán Budapesten tartott évértékelő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, 2016 Magyarországnak a reménytelenség éve volt, a Fidesznek pedig "az elvesztett népszavazás" és az elbukott alkotmánymódosítás adott "dupla pofont".

"Magyarország 2-0-ra legyőzte a Fideszt" - fogalmazott, hozzáfűzve: a Fidesz mindent egy lapra tett fel, amikor "kormányzás helyett félelemkeltésre használta a menekültkérdést" ahelyett, hogy hatékony menekültügyi és titkosszolgálati eszközökkel garantálta volna a biztonságot. "Kevesebb plakát, hatékonyabb védelem kell" - mondta.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is: nem vitatja, hogy az ország gazdasági adatai bizonyos tekintetben kedvezőek, de szerinte a növekedés elmarad a régió többi országáétól, így Magyarország lecsúszóban van. Ennek következménye pedig, hogy Magyarország 2016-ra az Európai Unió három legszegényebb tagországának egyike lett, ahol "milliók élnek kínzó szegénységben", példátlan módon még azok között is, akiknek van munkájuk - mondta a volt miniszterelnök.

Hangsúlyozta továbbá, a betegek korábban soha nem voltak ennyire magukra hagyva, amit egyebek mellett az is jól mutat, hogy a sürgősségi ellátásban nem egyszer 20 órát kell várni az orvosi vizsgálatra.

Emellett drámaian alacsonyak a bérek, fiatalok százezrei hagyják el az országot, a középkorúakat "az időskori reménytelen szegénység képe" fenyegeti, miközben 25-30 ezer gyerek úgy kerül ki az intézményekből, hogy érdemben nem tud olvasni - mondta Gyurcsány Ferenc.

A DK vezetője szólt arról is, hogy "a demokratikus ellenzék" idén részsikereket tudott elérni. Példaként említette erre pártja felhívását a kvótareferendumról való távolmaradásra, valamint azt is, hogy az MSZP elérte a vasárnapi boltzár eltörlését.

Gyurcsány Ferenc a következő hónapokra azt valószínűsítette, hogy a kormánypárt "felfokozott kampányba és háborúba" kezd, aminek részeként "nekimegy a maradék civil szervezeteknek" és a még meglévő részben független sajtónak.

Kiemelte, eközben a demokratikus ellenzék folytatja a felkészülést, és "feláll a 2018-as megmérettetésre", hogy egy "jobb Magyarország reményében" le tudja váltani a kormányt.

A DK elnöke kérdésre válaszolva elmondta, eddig sem hivatalos, sem informális tárgyalást nem folytattak Orbán Viktor leendő kihívójának személyéről, az erről szóló sajtóhíreket ezért szándékos zavarkeltésnek tartja.

Ugyancsak kérdésre reagálva azt mondta, bár együtt tudnának működni az LMP-vel, úgy látják, az LMP erre nem hajlandó. "Nem futunk olyan szekér után, amely nem vesz fel minket" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc ezt követően kitért arra is, nem vitatja, hogy a "Jobbikban vannak szándékok, hogy a korábbi radikális, idegengyűlölő, nem egyszer újfasiszta nézeteket valló pártból egy mérsékelt jobbközép pártot hozzanak létre". Lehet, hogy ez valamikor meg fog történni, de az eltelt idő alatt még nem győződött meg arról, hogy a Jobbik végleg maga mögött hagyta ezt az időszakot, és esetleges kormányzati befolyásukkal nem válik még rosszabb hellyé Magyarország - fejtette ki.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×