eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma

Nem emelik a terrorfenyegetettség szintjét

Nem emelte a terrorfenyegetettségi szintet az európai nagyvárosokban hétfőn történt merényletek miatt Magyarországon a Terrorellenes Koordinációs Bizottság (TKB), marad a 3-as, közepes fokozat - közölte a Belügyminisztérium (BM). A rendőri jelentlétet ugyanakkor megerősítik, különösen a karácsonyi vásárok körzetében.

A bizottság azért nem módosította a jelenleg hatályban lévő terrorfenyegetettségi fokozatot, mert a testület értékelése szerint még utalás szintjén sem keletkezett magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ - olvasható a kommünikében.

A közlés szerint a magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek továbbra is folyamatosan kapcsolatot tartanak a külföldi társszolgálatokkal.

Ugyanakkor a lakosság biztonsága érdekében Pintér Sándor belügyminiszter felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy az ország teljes területén fokozza a rendőri jelenlétet, különösen a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok körzetében - teszik hozzá.

A tárcavezető utasítására a rendvédelmi szervek konzultáltak az elkövetett merényletekkel érintett országok budapesti külképviseleteivel, a Terrorelhárítási Központ pedig a főváros több kiemelt pontján járőrszolgálati tevékenységet kezd.

A hatóságok további konkrét lépéseket nem tartanak indokoltnak, ám felkészültek arra, hogy bármely, a lakosság biztonságát veszélyeztető információ felmerülése esetén haladéktalanul megtegyék a szükséges intézkedéseket - közölte a Belügyminisztérium.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, több tucatnyian megsérültek, többen súlyosan. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták, és jelenleg is tart a kihallgatása.

Szintén hétfőn merénylet áldozata lett Ankarában Andrej Karlov, Oroszország törökországi nagykövete. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtt rá egy fotókiállításon. A merénylet elkövetőjét agyonlőtték.

Hétfőn lövöldözés volt a zürichi főpályaudvar közelében is, egy ismeretlen férfi imádkozókra lőtt rá, majd elmenekült, és késő estig sem sikerült elfogni. Hárman súlyosan megsérültek.

A KKM óvatosságot kér

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azt tanácsolja a Németországba készülő magyar utazóknak, hogy főleg a nagyvárosok forgalmas helyein, karácsonyi vásárain, tömegrendezvényeken, turisták által látogatott fontosabb közterületeken a szokottnál is nagyobb óvatosságot, körültekintést tanúsítsanak.

A tárca konzuli szolgálata által kedd délelőtt közzétett figyelmeztetésben azt kérik az utazóktól, hogy kísérjék figyelemmel és tartsák be a német hatóságok útmutatásait.

A KKM közölte: a feltételezhető terrorcselekménnyel összefüggésben a német hatóságoktól a magyar nagykövetség eddig nem kapott olyan tájékoztatást, amely szerint magyar állampolgár is lenne az áldozatok és a sérültek között.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×