eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kövér László: "nem folytatható az önsorsrontó politika"

Kövér László bízik abban, hogy a romániai választás eredménye hozzájárul az ottani magyarság helyzetének javulásához. Az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorának beszélt erről.

A közelmúltban lezajlott romániai parlamenti választás előtt a Fidesz az RMDSZ mellett kampányolt, de Kövér László kijelentette: nem változott a véleménye az RMDSZ elmúlt negyedszázados politikájáról, és ezt el is mondta nyíltan a kampányban, amikor szembesítették vele, hanem, mint megjegyezte, a helyzet változott, 

„Nem folytatható az az önsorsrontó politika, hogy nem vagyunk képesek megegyezni, összefogni egymással, amikor - kis túlzással -

a torkunkon van a kés.

Az elmúlt években Romániában a magyarellenes politika az állami kormányzati politika szintjére emelkedett. Olyan jogokat próbálnak visszavenni, amelyeket hosszú évtizedeken keresztül kellett kivívni. Jelentős részük, a tulajdon-visszaszármaztatás kérdése ilyen, csak papíron létezik, valójában még nem sikerült befejezni" - mondta a házelnök.

Azt látjuk, hogy minden politikai erő különböző körmönfont eszközökkel - a korrupcióellenes küzdelem ürügyén az igazságszolgáltatás intézményrendszerével is - a magyarok asszimilálására vagy a szülőföldjükről való eltanácsolásra hajt, így nincs értelme arról vitatkozni, mi volt az elmúlt huszonöt évben, azon kell gondolkozni, hogyan lehet a következőt sikeresebbé tenni – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

„Voltak változások az RMDSZ politikájában,

egyfajta generációváltás is zajlik.

Noha a matematika nem kényszerítette volna rá őket, látszólag legalábbis, hiszen egyértelmű fölényben voltak a másik két ellenzéki magyar politikai alakulat előtt, mégis hajlandók volt a párbeszédre és kompromisszumra a Magyar Polgári Párttal. Erre talán az ÉMNP-nek is lett volna lehetősége. Remélem, a jövőben ők is csatlakoznak ehhez az együttműködéshez, mert csak ennek van jövője” - véli Kövér László.

A parlament elnöke szerint az nem valószínű, hogy mindez elég lesz-e a román politika megváltozásához, de fontos momentum ahhoz, hogy Budapestről lehessen iránymódosításra bírni a bukaresti kormányt. Romániával éppúgy sorsközösségben élünk száz éve, mint Szlovákiával vagy Lengyelországgal – fűzte hozzá Kövér László.

Lassabb a tempó

A parlament elnöke az őszi ülésszakot értékelve nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak és tervezettebbnek nevezte a törvényhozás folyamatát, a kialakított rendszer bevált. Megjegyezte, hogy a törvényhozás tempója jelentősen lassult, kevesebb jogszabályt próbálnak "gyorsítópályán" elfogadni.

Kövér László fontosnak ítélte a képviselők választókerületi munkáját is, utalva arra, hogy az emberek között szereznek visszaigazolást arról, érvényesül-e egy-egy kormányzati szándék vagy "a valóság kövein kicsorbul". Az összeférhetetlenségi szabályokra kitérve ugyanakkor felvetette, hogy a törvény-előkészítésben

problémát okoz, hogy eltűntek a polgármesterek,

ugyanis óriási tudásuk volt, amit be tudtak csatornázni ebbe a munkába.

A házelnököt a sajtótudósítás rendjére vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy a hazai parlamentben lévő szabályok az átlaghoz képest liberálisabbak. Példaként hozta, hogy az Európai Parlamentben egy politikus bármikor visszautasíthat vagy félbeszakíthat egy interjút, előzetes hozzájárulás nélkül pedig nem lehet leszólítani a képviselőket, és a szabályokat megszegők akkreditációja azonnal, automatikusan érvényét veszti. Mint mondta, szeretné, ha a sajtó egy kisebbségben lévő része megértené, hogy egy képviselőnek is van méltósága. Ha állandó konfliktusok helyszínévé válik a parlamenti folyosó, akkor kénytelen lesz szigorítani a szabályokon – tette hozzá.

Kövér László elmondta azt is, hogy értékrendje szerint az alaptörvény módosítása volt a legfontosabb törvény a múlt héten zárult ülésszakban, ami noha kudarcos volt, a valódi siker a parlamenten kívül történt, a népszavazáson.

A következő másfél év üzeneteként hivatkozott arra, hogy az emberek a rendszerváltás minden szükségszerű nyűgét maguk mögött hagyva ne azzal keljenek, hogy hogyan tudnának megélni, hanem hogy biztosak lehessenek abban, hogy "minden nap kicsivel jobb lesz, mint tegnap".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×